2015. november 29., vasárnap

CSIGALASSÚ TANULÁS, ELADÓSODÁS, ÉS ÖT ÉV KIESETT FIZETÉS - MENNYIBE KERÜL A DIPLOMA, AMI NEM IS KELL?

LOBSTERIZMUS BLOG

Szerző: Quadrille Lobster


A személyzetisek úgy tekintenek bármilyen diplomára, mint a jelölt általános alkalmasságának biztosítékára – ami gyakran egyáltalán nem igaz, hiszen még a soft skill-eket sem sajátítja el az egyetemen. Ez pedig tragikus következményekkel jár, különösen most, amikor az ország gazdasága egyre inkább az alacsonyabb képzettséget követelő ágazatok felé tolódik el.
A felsőoktatástól független, de a mi szempontunkból releváns jelenség, például az SSC ágazat, vagy az összeszerelő-ipar szerepének emelkedése. E területek Magyarországra telepítése belépő lehetett volna ahhoz, hogy ugyanezek a cégek komolyabb funkciókat is ide telepítsenek (tervezést, regionális központot, ami komoly szakembereket kíván)– de ennek a politikai kiszámíthatatlanság útját állta. A bizonytalan és rosszindulatú politikai légkör mára csak a rövidtávú szerencsevadászokat vonzza, plusz a már itt lévők inerciájából él.
Ezek a cégek végül nem hoztak komolyabb funkciókat az országba, így komolyabb szakmai tapasztalatra sem lett szükség. A mérnök-hajkurászáson túl ezek a cégek leginkább monotóniatűrést, néhány (gyakran saját fejlesztésű) szoftver ismeretét és nyelvtudást igényelnek.
Ennek ellenére diplomát kérnek...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.