2015. november 18., szerda

LÁTSZÓLAG AZ ELŐVÁLASZTÁSRÓL

GEO BLOGJA
Szerző: Geo

Képtalálat a következőre: „ELŐVÁLASZTÁS”Több koncepció és elképzelés létezik, egy viszonylag friss írás: http://nol.hu/velemeny/javaslat-az-elovalasztasrol-1574977. Több kritika is érte az enyémet - ideje, hogy felülvizsgáljam a korábbi elképzeléseimet.
Abban továbbra is biztos vagyok, hogy előválasztást csak olyan jelöltek között szabad tartani, akik el is fogadják annak az eredményét, s hátrányba kerülésük esetén nem lépnek ki a rendszerből, nem fogják támadni a későbbi győztest.
A NER több módon szűnhet meg - de most csak azzal érdemes foglalkozni, hogy politikai eszközökkel hogyan lehet legyőzni. Ma úgy tűnik, hogy ennek az egyik módja az, hogy 2/3-os többséget kell szerezni, s akkor szinte azonnal visszaállítható vagy a 2010-es közjogi állapot - vagy akár egy új alkotmányt lehet elfogadtatni. Ha "csak" a parlamenti többséget lehet visszaállítani, akkor vagy meg kell egyezni a kisebbséggel - vagy nagyon rövid időn belül népszavazással új alkotmányt kell elfogadtatni. Ezt előre deklarálni kell, ehhez kell felhatalmazást kérni - ennek hiányában a kisebbség blokkolni tudná az alkotmányozást. Belátom, hogy mindezt előre rögzíteni kell, ehhez kell felhatalmazást kérni - de abban is biztos vagyok, hogy önmagában ezekkel a közjogi programokkal nem lehet széles támogatást szerezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.