2015. december 19., szombat

2017-BEN MEGSZŰNIK A CSOK?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2015.12.19.


A kormány hihetetlennek tűnő ajándékot csempészett a karácsonyfa alá. Lesznek olyanok, akik 25 millió forint ajándék pénzt kapnak az országtól. 10 millió vissza nem térítendő állami támogatás, 10 millió forint államilag garantált max. 3%-os hitelkölcsön (messze jobb, mint a Fundamenta hitele kamatban, ráadásul hosszabb időre tudjuk felvenni, ami elosztja a törlesztést is.), és 5 millió forint ÁFA-visszigénylés azoktól, akik házat építenek. Jó mondjuk ez pont nem fog a rászorultakon segíteni, ugyanis...

A gazdagoknak lesz?
 
Ahhoz, hogy 5 millió forint ÁFA-t vissza tudj ígényelni, 5 millió forint ÁFA-t legalább be kell fizetned az építkezés során. 2015-ös adózással ez azt jelenti, hogy 27%-os ÁFA kulcs mellett legalább 18.518.518,- bruttó értéket kellett beleforgatni az építkezésbe. 2016-ban viszont 5%-ra csökken ez a kulcs. Így máris más megvilágításba helyeződik az 5 millió forintos ÁFA visszatérítés is. Ugyanis ahhoz, hogy valaki ezt maximálisan ki tudja használni (jelen matematikai tudásunk szerint) , 100.000.000 forint bruttó értéket kell belevinnie az építkezésébe. Ehhez vegyük hozzá, hogy a kormány eltörölte a 160 nm-es felső határt is. Nyílván aki 100.000.000 forint felett fog építkezni, a 10+10 milliós támogatást is igénybe véve, az nem 160 nm-es házban gondolkodik. 
Ebből a megvilágításból nagyon dejavu érzésem van a legelső deviza adós mentéssel párhuzamba állva. Ott volt ugyanis egy remek ajánlata a kormánynak: 180 forinton lehetett kifizetni a hitelt vagy ezen az árfolyamon kiváltani (emlékeztető jelleggel: 256 forinton váltották nemrég át az összes hitelt). Nyílván sokan lesznek átlag emberek, akik a látszólag-ember szerepét betöltve beleesnek a szórásba, de a legjobban a gazdagok fognak ezzel a programmal járni. 180 forinton minden olyan ember kifizette a hitelét, akinek volt pénze és nem volt "deviza-rászoruló".
Számomra érthetetlenül egyébként nyílván értem , hiszen a program lényege az építőipar beindítása és a demográfiai felfrissülés. Az Állam szempontjából teljesen mindegy, hogy 100 milliós házban lakik egy 3 gyerekes család vagy egy 20 milliósban. Ugyanis a gyerekszám, a későbbi potenciális munkaerő jelölt mindkét helyen ugyanaz. Akkor értelmezhetetlen, hogy miért bontotta le a kormány a gazdagok előtt az akadályt (160 nm) és miért emelte meg a visszaígényelhető ÁFA mértékét a csökkentett ÁFA kulcshoz mérten?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.