2015. december 24., csütörtök

A JAKUPCSEK-ÜGY IS SIMICSKA-ÜGY

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2015.12.24.


A maga módján Simicska-történet ez is. Mert aligha tévedek nagyot, amikor azt gondolom, hogy a hisztérikus őrület, amit az elmúlt napokban Jakupcsekművésznő szabadított a magyar sajtóra, végső soron a Fidesz pártfinanszírozási zavaraiból eredeztethető.
Magyar Nemzet közlése nyomán december 21-én, hétfőn futótűzként terjedt el, hogy kirúgták Jakupcsek Gabriellát a közmédiától. Bár az újság már ekkor közölte, hogy január elsejével úgy százharminc ember munkájára nem számítanak, s hogy Jakupcseket csupán a belső munkatársi állományból veszik ki, a média csaknem egésze attól volt hangos, milyen méltánytalanság érte a műsorvezetőt.
Japkupcsekre irányuló kitüntető figyelem felkeltésének eszközei voltak azok a sejtetések, hogy az egyik műsor felvételének szünetében közölték a döntést. Aztán, immár az érintett nyilatkozataként, olvashattunk szívszorító történetet arról, milyen kilátástalan helyzetbe került a két nem oszt, nem szoroz szórakoztató műsor háziasszonya, aki most nem is tudja, hogyan közölje az őt ért méltánytalanságot karácsony előtt a gyerekeivel.
Maga Bolgár György is kínos helyzetbe került, mert azzal védte tévés kolléganőjét, hogy vele mégiscsak humánusabban kellene bánni, mint egy vasmunkással. Szintén kiverte a biztosítékot a Jakupcsekkel szembeni bánásmód a súlytalanságával népszerűvé vált Sebestyén Balázs showman-nél, aki az úgynevezett közszolgálati műsorokat azzal támadta, hogy „amikor csúsztatni kell, amikor hazudni kell, amikor mást kell mondani, mint a valóság, az megy. Amikor emberségesen kellene bánni valakivel, az nem megy.”
Miközben pletykapetárdákkal lett tele az éter, mindenki megfeledkezett a többiekről. S ami a hatalom gyakorlói szempontjából ennél is fontosabb: megtervezni sem lehetett volna jobban a figyelemelterelést arról, mi is állhat a háttérben. Mire a hét második felére fölocsúdott a sajtó – s már a Népszabadságis felfedezte, hogy az állami média kíméletlen vezetése „most 129 dolgozójától akar megválni” – a hullámverés elcsitult. Ráadásul az egész történet csalóka megvilágításba került azzal, hogy kiderült: Jakupcsek az egyik műsort eleve egy külsős cég megbízásából készíti, vagyis ebben a minőségében talán nem is érintik a változások…
A lényeg, hogy biztosat még arról sem lehet tudni, amiről a lapok, a rádiók, az internetes újságok beszámoltak. Arról pedig egy szót sem, hogy mi állhat a háttérben. A Népszabadság december 24-ei, csütörtöki száma is épp csak bedobta a „simicskátlanítás” kifejezést, pedig ab ovo ezzel kellett volna kezdeni. Mondom: kezdeni, majd a felvetés után annak nyomába eredni, milyen összefüggés lehet az állami médiánál – a TV2-nél, az Origónál, a kaszinókoncesszióknál stb. – történtekben annak, hogy a Fidesz és a Fidesz-vezetők finanszírozásában negyedszázadon át meghatározó szerepet játszottSimicska Lajos, illetve Orbán Viktor pártelnök összerúgta a patkót.
Feltehetően egyre nagyobb lehet a hiány a pártkasszában mióta kiszikkadtak a jól bejáratott, a Simicska Lajos által és a neki feltétlen engedelmességgel tartozó apparátussal működtetett pénzcsatornák. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy azt állítsuk: az újak kialakítása, a pénzcsapok kezeléséhez megbízható emberek beállítása bonyolult, időigényes feladat. Ráadásul az esetleges árulással immár hatványozottan kell számolni. Mert, ha a kollégiumi társ Simicskával megtörténhetett az, ami, akkor ugye a jövőben miként bízhat meg feltétel nélkül Orbán Viktor bárkiben is?

ITT OLVASHATÓ 


Karácsonyi ráadás:

Hofi Géza: Csöngess be anyádhoz, jó barát


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.