2015. december 2., szerda

A KORMÁNY MEGPUCCSOLTA A PARLAMENTET, MAJD ELFOGADOTT EGY JOGSZABÁLYT ARRÓL, HOGY TIBORCZ ISTVÁN ÉS A MINISZTEREK SZÜLEI ÉS GYEREKEI IS INDULHASSANAK A KÖZBESZERZÉSEKEN

444 hu 
Szerző: Sarkadi Zsuzsa



A kormány egyetlen nap alatt nyomott át a parlamenten egy 58 oldalas törvénytervezetet. Hétfőn benyújtották, majd rendkívüli eljárásban kedden már el is fogadták. Ha ez nem lenne elég, az elfogadott szabályok a kihirdetésük másnapján életbe is lépnek, hiszen januártól alkalmazni akarják őket.
Az egyes törvényeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával, valamint a költségvetési tervezéssel és gazdálkodással kapcsolatos módosításáról címet viselő törvénycsomag első ránézésre olyan, mintha főleg a NAV-val foglalkozna, az igazság azonban az, hogy 30 törvény több száz pontját érinti a közbeszerzéstől a nyugdíjszabályokon át a korrupció elleni harcig.
Egy elég fontos változást eszközöl például a közbeszerzésekről szóló törvényben. Ez a törvény eddig tiltotta, hogy a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes, az Országgyűlés elnöke vagy alelnöke, a miniszter, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, az Alkotmánybíróság elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, vagy a Központi Statisztikai Hivatal elnöke tulajdonában álló cég, vagy a felsoroltak hozzátartozóinak tulajdonában álló cég közbeszerzéseken vegyen részt.
A mostani módosítás viszont leszűkíti ezt a tiltást. mostantól már csak akkor nem vehet részt a felsorolt állami vezetők hozzátartozója a közbeszerzéseken, ha az állami vezetővel egy háztartásban él...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.