2015. december 28., hétfő

A KÜLFÖLDÖN ÉLÉS EGY AJÁNDÉK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Szűcs Nóra
2015.12.28.


Vajon mi történik akkor, amikor egy magyar egy teljesen más kultúrájú országba kerül? Ragaszkodjunk-e saját, jól megszokott életvitelünkhöz, vagy alkalmazkodjunk az adott ország szokásaihoz, életmódjához, tempójához? Ezeket a kérdéseket is feszegeti Nóra posztja. (A képeket is ő küldte.)

„Szűcs Nóra vagyok, most már négy éve Bécsben élek, korábban Svédországban és az Egyesült Királyságban éltem. A Határátkelő megkért, hogy írjam meg, milyen számomra a külföldön élés, és mi vezetett a külföldön élő magyar nők mindennapjairól szóló könyv, a Szárnyak és gyökerek megírására.

Számomra a külföldön élés egy ajándék. Egy ajándék, hogy jobban megismerjem és fejlesszem önmagamat, hogy megismerjek és kipróbáljak más, a magyartól elsőre idegennek tűnő gondolkodásmódokat. Szabadságot ad arra, hogy eldöntsem és kedvemre játsszak azzal, hogy adott helyzetben a magyar vagy a helyi felfogás szerint reagálok-e.

Mondok egy példát: egyszer Trinidadban, egy karibi országba utaztam egy helyi barátnőmet meglátogatni, és nem mellesleg, hogy kipróbáljam a híres pávatollas, csillogó minikosztümös karnevál hangulatát.

Sapkában és nagykabátban, mélyen a gondolataimba mélyedve, még az otthoni tennivalókkal a fejemben szálltam le a repülőgépről. Elvoltam a kisvilágomban. És ekkor megcsapott valami. Meghallottam a zenét, megláttam a rikító színeket...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.