2015. december 30., szerda

A LENGYEL KORMÁNY TÉNYLEG LE VAN NYŰGÖZVE ORBÁNTÓL! ŐT MÁSOLJA, DE NEM TÚL SIKERESEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István és Papp Gazsi
2015.12.30.


Az októberi lengyel választások óta az új konzervatív kormány megpróbálja megvalósítani ígéretét, miszerint Budapest lesz Varsóban. Az alkotmánybíróság elleni támadás kapcsán szerettünk volna egy beszámolót kérni lengyel barátainktól, a Krytyka Polityczna újságíróitól. A cikk meg is érkezett, ám mikor elolvastuk, rájöttünk, a magyar olvasóknak leküzdhetetlen déjà vu érzést okozott volna, mintha egy 2010-es magyar publicisztikát vettek volna kezükbe. Ezért úgy döntöttünk, inkább Budapestre hívjuk a Krytyka egyik szerkesztőjét, Jakub Dymeket, és leülünk vele beszélgetni a két ország politikai helyzete közötti egyértelmű hasonlóságokról és a rengeteg különbségről is. Szó volt identitások összecsapásából táplálkozó konzervatívokról, a magyar kollégáiknál jóval erősebb lengyel liberálisokról és az újbaloldal lehetőségeiről is.

...A lengyel jobboldal tényleg le van nyűgözve Orbán Viktortól, már két életrajz is kering a piacon, jobboldali újságírók áradoznak a nagyságáról, amiért visszaadta hatalmat az emberek kezébe. Kaczynski elmondta, hogy Budapestet akar Varsóban, ezt használták is ellene sokszor, a mostani tüntetések egyik jelszava is ez volt, „Varsó nem Budapest”. Pár hónappal ezelőtt, a menekültválság idején valaki készített egy mémet Orbánnal és rajta egy idézettel, mely szerint, ha Európa legnagyobb nemzete, Lengyelország nem kel fel, a kontinens muszlim lesz 20 év múlva. Az idézet teljesen hamis volt, de agyonpörgött a nacionalista oldalakon, a jobboldalon mindenki bedőlt neki, ész nélkül osztották.

Igazatok van, amikor azt mondjátok, hogy Kaczynski megpróbálja gyakorlatba ültetni az orbáni modellt egy nem nagyon, de mégis jelentősen különböző környezetben. Mindazonáltal Lengyelország az egyik leginkább uniópárti ország Európában, szóval ebben különbözik Magyarországtól, ami persze megnehezíti a PiS munkáját. Ráadásul mikor Orbán hatalomra került, sokkal könnyebb volt az EU ellen hergelni, mert az Unió akkor még erősebbnek tűnt. Manapság válságban van, gyenge, úgyhogy ha harcolsz ellene, akkor a liberálisok joggal vádolhatnak azzal, hogy megpróbálod szétrombolni az Uniót, ami rossz lenne az olyan országnak, mint Lengyelország, mely sokat profitált az EU-val és Németországgal való kapcsolatából...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.