2015. december 6., vasárnap

A POFÁTLANSÁG HATÁRTALAN, A FIDESZ MÉGIS VERHETETLEN

MENTÁLIS DEFICIT

Szerző: Hakapeszi Miki


Hetek óta igazából egyetlen fontos kérdés várt megválaszolásra a magyar politikában: újabb mutyikhoz, gátlástalanságokhoz vezet-e az, hogy a Fidesz népszerűsége nő, hogy egyre biztosabban legalább hat évre tervezhetnek. Azt tippeltük, hogy igen, de meglepően sokáig csak kispályáztak a szinte megszokott nyúlásokkal, elégnek érezték a földlopást. A héten aztán kitették végre a faszukat az asztalra, így aztán könnyű a következtetés: ezek bármire képesek.
Amikor az egyik legalacsonyabb ész/pozi mutatóval bíró magyar politikus, Kósa Lajos megteheti, hogy saját infantilis magyarázataival védi a védhetetlent, az mindenre magyarázatot ad. Szijjártó pajtás másodvonalbeli teremfocimeccsét közvetíti a köztévé? Nem baj, hogy maga az MTVA kínosan magyarázkodik, küzd, hogy megfeleljen a felső akaratnak, félbites Lajos arról sztendápol, hogy híres emberek tetteire van nézői igény, ha a szoci díszfaszok curlingmeccset játszanának, azt is közvetíteni kéne, ő is megnézné. Míg az MTVA bizonygatja, hogy nem Szijjártó miatt adják a meccset, Kósa beleszarik a lavórba, mondván, ha nem játszik a miniszter, akkor nem is kéne adni a derbit...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. A hetvenes években Jancsó Miklós egyik filmjének érdekes címe volt: „Magánbűnök, közerkölcsök”. Rudolf trónörökös és Vetsera Mária halála köré szőtt új történetet. Nála a szerelmesek és barátaik meztelen orgiával lázadnak a merev közerkölccsel szemben. Rudolf nem bírja, hogy az utóbbi a magánéletét is fojtogatja: unt feleségének még a fehérneműjébe is bele van hímezve a császári korona. Az udvar azonban nem tűrheti a magánbűnöket sem, és öngyilkosságnak álcázva megöleti a fiatalokat.

    Micsoda amatőr volt ez a Ferenc József a Fideszhez képest! Manapság a „magánbűnök” csöppet sem kínosak, semmi közük a „közerkölcshöz”. Ha egy elöljárójuk otrombán viselkedik vagy beszél, ha magatartásával felháborodást kelt, azt csakis magánemberként tette. Az csupán magánügy, magánvélemény. A magánéletben való ízléstelen kutakodásnak számít holmi szállodaszámlákról, szerződésekről, magánvagyonok eredetéről érdeklődni. A kancelláriaminiszter „a kormány elleni támadásnak” minősíti, hogy bírósági döntés alapján ki kell adniuk a Századvégnek adott megbízásokat. Hiszen ez magánügy. A kormány magánügye.

    Magánügye a kormánynak lehet, de az állampolgárnak nem. Siófokon rabosítottak másfél tucat embert, akik nem tettek mást, mint a saját oldalukon megosztottak egy Facebook bejegyzést, ami az előző polgármesternek egy szerintük gyanús lakáseladásáról számol be. Monstre per lehet: azóta még ezernyolcszázan osztották meg szolidárisan a posztot. Fájdalom, ennyinek nem sikerült még a fejébe verni, hogy a magánvéleményhez való jogukat is csak képviselőik útján gyakorolhatják.

    Lendvai Ildikó: A szent magánvélemény

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.