2015. december 10., csütörtök

A RENDÉSZETI BIZOTTSÁG TÁRGYALNI SEM ENGEDI A HAJLÉKTALAN EMBEREK ÜLDÖZÉSÉNEK MEGSZÜNTETÉSÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYT

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: avarosmindenkie
2015.12.10.


Nem engedte felszólalni az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága Sándor Ferencet, A Város Mindenkié (AVM) hajléktalan aktivistáját, hogy elmondhassa álláspontját a közterületi hajléktalanság büntetéséről. A bizottság 2015. december 9-én tárgyalta azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a szabálysértési törvényből kikerüljön az életvitelszerű közterületen tartózkodás – azaz a közterületi hajléktalanság – büntetésének tényállása. A törvényjavaslatot A Város Mindenkié megkeresése nyomán a Lehet Más A Politika politikusa, Szél Bernadett nyújtotta be. Az ülésen a bizottság nemmel szavazott arra is, hogy a javaslat az Országgyűlés plenáris ülésére kerüljön.
2013. október 15-e óta büntethető újra a szabálysértési törvény 133/C alcíme alapján az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése, köszönhetően annak, hogy a FIDESZ-KDNP Magyarországon alkotmányos szintre emelte a hajléktalan emberek üldözését azt követően, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a szabálysértési törvény egy korábban hatályos tényállását, amely a közterületen élő hajléktalan embereket büntette. Az Alkotmánybíróság indokolásában kimondta: a közterület „életvitelszerű lakhatásra való használatának” büntetése alkotmányellenes, mivel a közterületen élés önmagában mások jogát nem sérti, kárt nem okoz, a közrendet nem veszélyezteti. … A hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie.”
A szégyenletes tényállás bevezetése óta eddig 500 esetben indult szabálysértési eljárás hajléktalan emberekkel szemben, akik megsértették az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait. A jogszabály bevezetése óta az állam több, mint 300 millió forintot költött az értelmetlen és embertelen tényállás végrehajtására, amely többek között tartalmazza a kifejezetten a hajléktalan emberek előállítására szolgáló szabálysértési pontok fenntartásárnak költségeit. A fővárosi szabálysértési pontom 2 év alatt összesen 76 embert állítottak elő...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.