2015. december 18., péntek

AZ IGAZI KÜZDELEM MÉG CSAK MOST KEZDŐDIK – ÖSSZEFOGLALÓ A PÁRIZSI KLÍMACSÚCS EREDMÉNYEIRŐL

CHIKANSPLANET
Szerző: Ifj. Chikán Attila.
2015.12.18.


Véget ért a párizsi klímacsúcs, így érdemes átnézni, hogy miben is állapodtak meg a résztvevő 195 ország képviselői. Elsőre egy megfelelő finanszírozási háttérrel ellátott, a globális felmelegedés hatékonyan mérséklő mechanizmusnak tűnik az elfogadott dokumentum, azonban a szankció nélküliség és a vállalások mennyisége sokakban hagyott kételyeket. Az alábbiakban szeretném felvázolni, hogy miért is érdemes a megállapodást egy pozitív első lépésnek és nem a klímaváltozás kérdését teljes egészében megoldó vagy ignoráló fejleménynek tekinteni.
December 12-én, egy nappal a tervezett befejezés után véget ért a párizsi klímacsúcs. A várható vitatémákról írtam korábban, most pedig azt szeretném felvázolni, hogy mit is jelent, mivel jár a megkötött megállapodás. Elöljáróban annyit, hogy Párizsban 195 ország képviselői találkoztak, a cél pedig egy olyan terv elfogadása volt, amellyel hatékonyan fel lehet majd lépni a klímaváltozás ellen. Fontos kiemelni – ahogy arra a Vox is felhívta a figyelmet –, hogy a klímaváltozás mérséklésére nem a bolygó megmentése, hanem az emberi civilizáció és a jelenlegi természeti környezet fenntartása miatt van szükség. A bolygó már számos ilyen cikluson ment keresztül, de ezek a ciklikus változások sokkal lassabbak, mint a jelenleg megfigyelhető. Mi, és sok élőlény viszont egyre nehezebben birkózunk meg a szélsőséges időjárással. A jelenlegi tendenciák mentén a század végére 4-5 Celsius-fokos felmelegedés várható. Hogy érzékeltessem a különbséget: a legutolsó földtörténeti jégkorszak és a mostani periódus között is 5 Celsius-fok a különbség az átlaghőmérsékletben…
A tudományos közösség 2 Celsius-fokban állapította meg azt a határt, amelyet semmiképpen sem szabad átlépni, bár az is látszik, hogy a mostani, 0.86 fokos emelkedés is súlyos károkkal jár, gondoljunk csak a szíriai polgárháború kirobbanásában is szerepet játszó közel-keleti aszályra. A klímacsúcson így egy olyan cél elérésére kellett megoldást találni, amely nem is biztos, hogy elegendő a problémák megoldására. A helyzet összetettségének megfelelően három előzetes szöveg is született, amelyekből végül elkészült a végső változat.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.