2015. december 25., péntek

BÁTORTALAN AZ ÚJ UNIÓS SZERZŐI JOGI SZABÁLYOZÁS TERVEZETE

LUMENS BLOG
Szerző: Grüll Dávid
2015.12.25.


Az Európai Unió Bizottsága nyilvánosságra hozta a részleteket az „Egységes Digitális Piac”-nak elnevezett reformterv kapcsán, melyet májusban adott ki.
 
A dokumentum a jelenleg igen megosztottan szabályozott, távolról sem egységes digitális piacot szeretné a harmonizáció irányába terelni, ami már csak a kontinentális és az angolszász eltérések miatt is igen körülményes folyamat.
 
Vége a digitális tartalmak röghöz kötésének?
 
Bár a dokumentumban sok az olyan, visszafogott kifejezés, mint a „megfontolóra vesszük” vagy az „óvatosan kell kezelni”, a Bizottság öt területről vázol érdemi elképzeléseket:
  • A digitális tartalmak határokon átnyúló hordozhatósága
  • A szerzői jogi kivételek EU-s szintű harmonizálása
  • A kutatási célú szöveg- és adatbányászat engedélyezése
  • Kiegészítő szerzői jog bevezetése a linkekre és hírgyűjtőkre
  • Vázlat-irányelvek a digitális szerződések és tárgyi tartalmak online értékesítésével kapcsolatban
Az új szabályok visszalépést jelentenek az előző javaslathoz képest, melyben általánosítva kimondták a terület alapú hang- és videószolgáltatások blokkolásának tilalmát. Jelenleg az egyes kiadók szabadon határozhatják meg az ár- és tártalomnyújtási politikájukat bármelyik uniós országban, hiszen a digitális javakra nem vonatkozik az egységes piac uniós elve. Korábban a Bizottság úgy nyilatkozott, hogy „lépéseket tesz az igazolatlan geo-blocking felszámolására”.
 
A tiltás helyett azonban egy engedékenyebb szabályozást jelentett be: „a határon túli hordozhatóság engedélyezése lehetővé fogja tenni a fogyasztóknak, hogy az otthoni előfizetésüket használhassák ideiglenes külföldi tartózkodásuk idején. Élvezhetik majd azokat a legális tartalmakat, például filmeket, e-könyveket, zenéket, melyeket megvásároltak vagy kibéreltek” – fogalmaz a dokumentum. A határon túli hordozhatóság koncepciója túlmutat a jelenlegi határokon átnyúló hozzáféréstől, mely azokat a szolgáltatásokat teszi elérhetővé, melyeket a felhasználó anyaországában megvásárolt, és az ideiglenes tartózkodási helyén is elérhető.
 
Ha a szabályt elfogadják, akkor a Netflix nagy-britanniai előfizetőjének magyarországi tartózkodása esetén is elérhetővé kell majd tenni a szolgáltatás elérését. Az „ideiglenes” külföldi tartózkodás mértéke azonban nincsen körülhatárolva: az uniós adójogban ideiglenes tartózkodásnak 183 napnál rövidebb külföldi – nem anyaországbeli – tartózkodás felel meg, lehet, hogy ezt a mértéket fogja alkalmazni a jogalkotó a szerzői jogok esetében is.
 
Mivel a Bizottság rendelettel kívánja előírni az országok közötti hordozhatóságot, ez kötelező lenne a tagországok számára. A szabályozás életbe lépése 2017-ben várható...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.