2015. december 19., szombat

BISZKU ÉLT, BISZKU ÉL, BISZKU ÉLNI FOG...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2015.12.19.


Már megint nem a kívánt eredmény.Minap a bíróság két év felfüggesztette börtönbüntetésre ítélte a volt belügyminisztert, egyben felmentette a a salgótarjáni és a budapesti sortűzek miatt emelt vád alól, mondván, hogy az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy a vádlottnak bárminemű köze lett volna az ominózus eseményekhez.Ami azt illeti, jogilag az sem áll valami rasilábakon, ami miatt két évre ítélték, hiszen a vád - a kommunista rendszer bűneinek tagadása - igencsak képlékeny fogalom.
Biszku nem tartja 1956-ot forradalomnak, hanem ellenforradalomról beszél, ez pedig egy vélemény, és azt is állítja, hogy 1956-ban nem folytak koncepciós perek, ez utóbbi pedig ténynek tűnik.
Nem szertetném ugyanazt a hibát elkövetni, mint azok, akik a Biszku-pert valódi pernek tartják, csak elgondolkodtam: ha az 56-os perek koncepciós perek voltak, akkor ez a per ugyan, micsoda?

Ne legyünk naiv népek, talán lássuk meg a lényeget.Itt a pertben nem Biszku ül a vádlottak tolószékében, hanem a Kádár-rendszer emlékét próbálják meg a büntetőjog eszközeivel "árnyalni".A szándék érthető, hiszen Kádár rendszerének árnya rávetül az egész rendszerváltásra, és nincs az az összevetés, melyből ne jönnne ki jobban, mint az utána következő kurzusok.
Szép törekvés, csak nehéz feladat, egyenes gerincű ember ne is nagyon menjen el bírónak egy ilyen ügyben, ha nem akarja, hogy megroppanjon az a gerinc, vagy hogy pályafutása hátralevő részében tyúk és libalopási pereket tárgyaljon.
Orbánék a jogot nem első esetben használják fel arra, hogy érdekeiket érvényre juttassák, ez esetben sincs másról szó. 

Erről volt már akkor is szó, amikor új alkotmányt barkácsoltak maguknak, amikor megsszüntették a történelmet, mondván, hogy mindaz, ami a nyilasok hatalomrajutása óta történt, az törvénytelen, jóllehet, azért törvénytelenül szerzett diplomáikat nem adták vissza, pedig igen indokolt lett volna.
Biszku nem a Kádár-rendszer legszebb arca, de hát Pintér belügyminiszter sem egy matyóhímzés.
A belügminiszterek sehol sem népszerűek, különösen társadalmi zavargások idején nem.
Jövőre lesz hatvan éve, hogy 1956-ban egy délutánra kitört a forradalom, hogy aztán míg - a vonatkozó vicc szerint -  nem jött a csősz, hogy hazazavarjon mindenkit, össze is mocskoljanak benne mindent, ami szép és felemelő volt.Forradalom?
Ellenforradalom?
Népfelkelés?
Lázadás?
Nem a bíróság dolga ebben ítéletet mondani, ez ma már a történészek dolga.
Nem is lenne szabad már az ilyen kérdésekben ítéletet mondani, főleg, ha nem lehet konkretizálni a vádat.
A bíróságnak ilyen esetben az a dolga, hogy elővegye a korabeli Büntető Törvénykönyvet, és vesse össze annak rendelkezéseit a vád tárgyává tett cselekménnyel.
Minden más törekvés jogellenes, még akkor is, ha majd egyéni képviselői indítványra törvényt hoznak arról, hogy büntetendő a jelenlegi rendszert megelőző rendszerekben a hivatalviselés...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.