2015. december 19., szombat

BUDAPEST LEGYEN VÁROSÁLLAM!

LÁZÁLOMGYÁR BLOG
Szerző: LastMinute
2015.12.18.


Időről időre szóba kerül, hogy a főváros nem képes eltartani önmagát, az állami támogatás pedig jóval kevesebb a szükségesnél. Már az is felvetődött, hogy a BKK-t esetleg átvenné a kormány. Még mit nem! A probléma gyökere, hogy Budapest a közös kasszába befizetett óriási összegből csak nagyon keveset kap vissza. A további huzavona helyett jobb lenne egy válás. Budapest - az élelmiszerellátását biztosító Pest megyével együtt - kiáltsa ki a függetlenségét, és legyen városállam! Mint az ókori Athén és Spárta, vagy később Hong Kong és a hidegháborús időszak Nyugat-Berlinje. Moldova György már a hatvanas években elgondolta, hogy a Rottenbiller utca 93/A kérje felvételét az ENSZ-be. Az szatíra volt, de minden használható ötletet számításba kell venni egy olyan korban, amikor a politika és a humor között elmosódik a különbség.
Ennek a városállamnak jelenleg mintegy 3 millió lakosa lenne. De nem zárnám ki azt a lehetőséget, hogy a zöldhatáron még sokan átjönnének. És nem a szírek, irakiak, afgánok. A jövevények számára nem kellene hotspotokat felállítanunk.

A kormányától megszabadított Tarlós István minden faragatlansága ellenére felelősségteljesebb vezető lenne, mint a lázálmok által vezérelt röszkei hős. Legalább nem építene saját palotát, és azt hiszem, kevesebbet lop, mint ami a maffiaállamban illik. (S ha jobban alkalmazkodik a liberális városához, talán még olyan hosszú ideig is hivatalban maradhatna, mint elődje, Demszky Gábor.) Tiszteletbeli államelnöknek a leggazdagabb magyart, a budapesti gyökerű Soros Györgyöt ajánlom. Ez biztosítaná, hogy Budapestre odafigyeljen az egész világ.
Sok probléma magától megoldódna. A BKV magától értetődően tovább vállalná az agglomerációs közlekedés feladatát, tovább épülne az M4-es metró (a Keletitől esetleg kéregvasútként), a politikai irányítás alól felszabaduló színházak a reneszánszukat élnék. A lakosság dönthetné el, hogy akarnak-e olimpiát (nem akarnak), zárva tartsanak-e vasárnap a boltok (ne tartsanak), vagy hogy hol és kitől lehessen cigarettát venni (mindenütt és mindenkitől). Az adót a NAV helyett a főváros adóügyi főosztályának fizetnénk, és Juhász Péter is eredményesebben harcolhatna az V. kerületi kétes ingatlanügyletek ellen, ha a fővárosi ügyészség kikerülne Polt Péter ellenőrzése alól. Az állami zászló kérdéses még. De a jelenlegi budapesti zászló önmagában is jelzi az ellenállás 48-as hagyományát...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.