2015. december 12., szombat

DAS MODEL

APAPARA BLOG
Szerző: Apa
2015.12.12.


A négy betű között nincs sorrendiség, de ha mégis lenne, akkor talán a H lenne a legfontosabb. Hitelesség nélkül nincs semmi. Hiába mondják, hogy hordozzunk, mert attól fog kötődni a gyerek (egyébként nem attól fog), ha egyszer közben valamiért nem érezzük magunkat jól. Hiába mondják, hogy a hordozás elkényezteti a gyereket (egyébként nem az teszi), ha a babakocsi tologatása közben rosszul érezzük magunkat.

Viszonylag tág és épeszű keretek között, a bántalmazást és a félelemkeltést kivéve szinte bármit lehet, ami közben hitelesnek érezzük magunkat. Hiába vannak elvek, módszerek, ha azokat nem mi termeltük ki, ha azok nem illeszkednek hozzánk, a rendszerünkhöz, a gyerekeinkhez, illetve ha a gyerekünk nem igényli azt az elvet, módszert, akkor nem fog működni. És hát ugyancsak a hitelesség része az is, hogy olykor szabad kiakadni a gyerekeinkre, lehet velük vitatkozni, de erre még visszatérek.

Aztán jön az illeszkedés, illetve annak a jósága, miszerint goodness of fit, aminek értelmében nincsen sem optimális, sem pedig ideális gyerek és felnőtt. Azt kell nézni, hogy a szülő-gyerek kombó hogy jön ki egymással, a rendszergazdák hogy illeszkednek egymáshoz. Hiába beszél a pszichológia különböző temperamentumokról, különböző személyiségtípusokról, a lényeg úgyis azon van, hogy a két ember mit kezd majd egymással. Meg kell találni a harmóniát, az összhangot, a különböző amplitúdójú és frekvenciájú hullámok közös nevezőjét, a képzavarok kisimuló ritmusát. A helyzetet persze tovább bonyolítja, hogy ami egyszer bejött az egyik szülőnek az egyik gyereknél, az nem biztos, hogy ugyanannak a szülőnek ugyanannál a gyereknél öt perccel később is be fog jönni. Az egyetlen dolog, ami segít, az a másik megismerése, megérteni akarása. És mivel nem csak mi hatunk a gyerekeinkre, hanem ők is ránk, ezért ez tényleg nem magától értetődő.

És itt át is térhetnék az F-re, ha nem az M jönne a betűszóban, tehát a minőségi idő. Ezt a legegyszerűbb elmagyarázni: ne a mennyiségre, hanem a minőségre hajtsunk, amikor a gyerekeinkkel vagyunk, nem azon múlik ugyanis, hogy milyen gyerekünk lesz. Hogy ezzel a minőséggel mennyiség is együtt jár-e, az már más kérdés, a fontos, hogy amikor a gyerekeinkkel vagyunk, ha csak 10 percre is, akkor az egyrészt legyen kiszámítható, másrészt olyankor tényleg velük foglalkozzunk.

Na és akkor jöjjön végre az F, a felülemelkedés...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.