2015. december 7., hétfő

EGY ARAB ISKOLA BELÜLRŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Ági 




Egészen különleges helyre kalauzol el minket Ági, aki egy katari (egészen pontosan dohai) iskolában tanít testnevelést. Tapasztalatai még akkor is érdekesek, ha az intézmény nem egy klasszikus arab suli, hanem egy nemzetközi hely, ahol a nyugati és a helyi kultúra keveredik egymással. Hogy miként, az kiderül a posztból, amit a Világ iskolái blog szerzői-szerkesztői küldtek el. (A képekért köszönet a szerzőnek.)
„Én egy katari iskolát igyekszem bemutatni tanár szemmel. 2014 októberében érkeztem Dohába, Katarba, ahol egy Qatar Foundation által alapított és fenntartott iskolában kaptam testnevelő tanári állást.
Elég sok helyen megfordultam és tanítottam már, de a Közel-Keleten még nem voltam semmilyen formában. Mindig is vonzott ez a régió. Mind a kultúra, a táj és persze a pénz is.
Amikor leszálltam a gépről, azt hittem, fel vagyok készülve, hogy itt meleg lesz, de ahogy mellbe vágott az a párás, poros levegő, nagyon meglepődtem. Alig kaptam levegőt, pedig a szél is fújt és éjszaka volt.
Voltak elképzeléseim, előítéleteim az országról és szinte minden elém is tárult, szinte azonnal. Ahogy lépkedtem le a repülő lépcsőjén, rengeteg fekete limuzint láttam sofőrrel, szolgával, hordárral. Ott álltak es vártak prominens és fontos utasaikat, gazdáikat.
A kötelező útlevél-ellenőrzés és csomagátvétel után találkoztam az iskolából egy képviselővel, aki rögtön elvette az útlevelem, az orvosi papírokat, iratokat. Cserébe vett nekem SIM kártyát a mobiltelefonomhoz (amit előtte ki kellett kódoltatnom).
Megkért, hogy amint beüzemelem a telefont, írjak neki és a HR-s hölgynek. Így tudják majd a számomat és értesítéseket kapok az elkövetkezendő kötelezettségeimről. Aztán a papírjaimmal elszáguldva engem otthagyott a sofőrrel.
A sofőr elvitt a lakhelyemre, amit előre kiválasztottak, kitakarítottak és berendeztek számunkra. Ebben a hatalmas villában kellett a következő napokat, heteket töltenem.
Ugyanis, amíg az itteni, kötelező orvosi vizsgálatokon át nem esek, valamint az eredmény nem megfelelő, be sem mehetek a munkahelyemre. Az orvosi vizsgálatokra és ujjlenyomat vételkor küldtek a sofőrt értem, aki vitt és hozott rendületlenül.
Mindenkinek – aki Katarba érkezik munkavállalási vízummal – kötelező vérvételen és tüdőszűrésen részt vennie. Persze, ezt otthon is meg kellett tenni a kiutazás előtt. Plusz vércsoport vizsgálat is kötelező. Csak ennek fejében lehet elindítani a tartózkodási engedélyt. Anélkül nem tudsz semmilyen hivatalos ügyet intézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.