2015. december 24., csütörtök

FERENC PÁPA KARÁCSONYI INTELMEI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Rónay Tamás
2015.12.24.

 
A korábbitól kicsit eltér a mostani karácsony a Vatikánban. A pápa ezúttal nem tudja minden erejét fő programja megvalósulásának, a rászorulók megsegítésének szentelni. Kívülről és belülről is támadások érték, s ezekre adventi szentmiséin és karácsonyi üzenetében is emlékeztetett. A pápa azonban ismeri a „kuriális antibiotikum” legfontosabb összetevőjét: az egyháznak vissza kell térnie gyökereihez.
Nem feltétlenül ez lesz a legcsillogóbb karácsony a Vatikánban. S nem is a legbékésebb. Miközben Krisztus születése a szeretet ünnepe is, a Vatikánban az idei év nem éppen arról szólt, hogy a főpapok egytől egyig lelkesen támogatták a pápa reformjait. A világban is aggasztó folyamatok zajlanak, mind nagyobb a terrorfenyegetettség, januárban, illetve novemberben és véres merénylet színhelye volt Párizs, ám a pápa élete is veszélyben foroghat, hiszen Róma, a Vatikán is az Iszlám Állam (IS) első számú célpontjai között van.
 
„A pápa azonban nem fél. Jól tudja, mekkora veszélyt jelent az IS, de ettől még nem akarja elveszteni a közvetlen kapcsolatot az emberekkel” – mondta a Szentszék sajtóügynökségének igazgatóhelyettese, Ciro Benedettini a brit Express című lapnak. A pápa nem is akar különleges biztonsági intézkedéseket december 25-én, Urbi et Orbi üzenete alkalmával. Róma több pontján már a november 13-i párizsi terrorcselekmények után emelték a készültség szintjét, amit a figyelemre méltó rendőri jelenlét is igazol. A karácsonyi ünnepekre azonban nem szigorítanak tovább. „Sok helyütt látni rendőröket, sőt, fegyveres katonákat is” – mondta Benedettini.
 
Ferenc pápa néhány hete figyelmeztetett arra, hogy miközben az ünnep alkalmából kigyúlnak a fények, az emberek ünnepelnek, karácsonyfákat állítanak, a világban továbbra is háborúk dúlnak. „A világ nem értette meg a béke üzenetét. A háborút meg lehet indokolni, fel lehet hozni egy sor érvet mellette, de a világ jelenlegi állapotára, a háborúkra nem lehet semmilyen magyarázat” – fogalmazott. Utalt arra, ha a mostani állapotok maradnának fenn, akkor „oly sok ártatlan ember életét oltanák ki, pénzzel tömnék ki a fegyverkereskedők zsebét, gyermekek ezreit fosztanák meg a tanulás lehetőségétől”...
 

1 megjegyzés:

  1. A betlehemi gyermek világra jöveteléről szóló homíliájában Ferenc pápa úgy fogalmazott, Jézus születésével "minden megváltozik": elmúlik minden kétség, szomorúság, félelem és ijedtség. Az egyházfő arra emlékeztetett, hogy a gyermek Jézus a világ szegénységében, egy istállóban, jászolban született meg, mivel neki és családjának nem jutott hely szállodában.
    A jelenkori társadalomról Ferenc pápa kijelentette: „A fogyasztástól, élvezetektől, bőségtől, luxustól, sekélyességtől és önimádattól gyakran megrészegült társadalmakban Jézus születése józan, vagyis egyszerű, kiegyensúlyozott, következetes magatartásra int, amely képes meglátni a lényeget." Hozzátette: az embereket uraló közöny kultúrája nem ritkán kegyetlen, pedig a világnak könyörületre, irgalomra, együttérzésre és részvétre van szüksége. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a társadalom szigorú a bűnössel, de gyenge a bűnnel szemben. (Megfigyelők szerint Ferenc pápa ezzel többek között a börtönökben raboskodók körülményeinek javítására utalt, amelyet a január elsejei béke világnapjára írt és korábban közölt üzenetében szorgalmazott általános amnesztia mellett a halálbüntetés végleges eltörlésével együtt.)

    „A társadalom szigorú a bűnössel, de gyenge a bűnnel szemben”

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.