2015. december 9., szerda

HOGYAN HASZNÁLNÁD A FELSŐOKTATÁST, HA A MAGAD CÉLJÁRA AKARNÁD FORDÍTANI...ÉS NEM CSAK TELJESÍTENÉD, AMIT KÉRNEK, KRITIKÁTLANUL

LOBSTERIZMUS BLOG
Szerző: Quadrille Lobster
2015.12.09.


A mai oktatás arról szól, hogy versenyezz ugyanabban a mezőnyben, mint a többiek, és legyél a legjobb - majd a top 1%-ot megjutalmazzuk. Ez gátja az együttműködésnek, és szükségszerűen 99% vesztest termel.
  • Zenész? Alulfizetett, helyettesíthető tucatember. (Hacsak nincs a top 1%-ban).
  • Zenész, aki ért a marketinghez? Jól fizetett reklámszignál gyártó.
  • Zenész, aki játékrajongó? Hangdesigner játékszoftverekhez.
  • Zenész, akit érdekel az állatok viselkedése? Kiad egy macska-relaxációs CD-t és degeszre keresi magát.
  • Zenész, aki matematikus? Híres előadó a matematika és a zene összefüggéseiről. Tanácsadó zenei kiadóknál.
  • Zenész, aki pszichológus? Börtönzene szakértő. Altatózene szakértő.
És így tovább.

Aki csak egy területhez ért, abból helyettesíthető, alulfizetett tucatáru lesz. Aki specializálódik, adott esetben egymástól teljesen független területeken, az több helyre is beillik. A zenész-matematikus-nyelvrajongó pl. dolgozhat zenészként is és matematikusként is, de ahol mindkét szakterülete és a hobbija is releváns, ott megbecsült, megfizetett és helyettesíthetetlen lesz.

Minél több területen van mély tudása, annál nehezebb megtalálni a metszetet. De ha megvan, annál többet keres és annál kevésbé lesz helyettesíthető. Annál jobban végzi majd a munkáját is, mert több szakterület modelljei állnak rendelkezésére.

Mennyivel könnyebb lenne úgy együttműködni az egyetemen, ha senki nem a top 1%-ot célozná meg, hanem mindenki a saját kis metszetét próbálná
kialakítani...

1 megjegyzés:

  1. Ez persze elsősorban a top 1%-ból kimaradóknak, lemaradóknak szól...érdemes megszívlelni! És a jolly joker a nyelvek tudása: az szinte mindennel párosítható. Sőt, mamár egyre inkább nélkülözhetetlen legalább angolul tudni. Másrészt meg ma már egyre inkább egyetlen szakmában sem engedheti meg magának senki azt, hogy digitális analfabéta maradjon... Na meg persze a kapcsolatok, a kapcsolati tőke... anélkül sem könnyű annak, akit nem szerencsés családba pottyantotta a gólya.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.