2015. december 2., szerda

ILLÚZIÓK NÉPE

TUAREG BLOG
Szerző: Szabó Gábor



Van egy klassz mondás. Valahogy így szól: az emberek nem mernek szembesülni a valósággal, mert még elvesztenék az illúzióikat. Nietche szövege, nem az enyém, de mintha rólunk, magyarokról írta volna. Az Illúziók Népéről.

Néha a mégoly kitartó magamfajta is elfárad az állandó bozótharcban, pláne, ha egy kicsit szélmalomharcnak érzi.
Olyankor aztán tartok egy kis szünetet, pár napig kiszállok a mindennapi körforgásból, hogy a hírdömpingből kiszakadva olyannak lássam a dolgokat, amilyenek, nem pedig olyannak, aminek láttatni szeretnék. Pont ezt tettem az elmúlt napokban, leállítottam a mókuskereket, megszemléltem kívülről, aztán most kipihenten mondom, mit látni tiszta szemmel.
Ez itt katasztrófa. Egyszerűen szürreális. Rémegyszerű a történet: van egy Diktátor, aki lazán játszik a Népével, amelyik el is játssza az egész darabot, szóról szóra, gesztusról gesztusra.
Ügyes a pali, pont csak annyiantidemokratikus eszközt vet be, amennyi a teljhatalom gyakorlásához elengedhetetlen. Tévedés ne essék, ha lázongás lenne, akkor megpróbálná azt erővel leverni, de épp ebben rejlik a tehetsége: nincs ilyesmire szüksége. Fönn tudja tartani a világ felé a demokrácia látszatát, mert nem éri a Rezsimet komoly kihívás.
És ezt pont azért teheti, ami címet adtam: az Illúziók Népe bármivel megetethető.
Meg is eteti.

Meg is etetiető. Meg is eteti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.