2015. december 1., kedd

"JELEN PILLANATBAN JÓ EGYENSÚLYBAN VAN AZ EURÓPAI POLITIKA"

LUMENS BLOG

Szerző: lumens


Az európai biztonságpolitika jól működik, de nem lehet 100%-ban tökéletes és hibátlan, az integrációval kapcsolatban kell jobb munkát végezni – mondja Kiss Álmos Péter, a Honvéd Vezérkar tudományos kutatóhelyének vezető kutatója, akivel a párizsi történtekről és a várható uniós politikai reakciókról beszélgettünk.
Franciaországé Európa második legnagyobb hadserege, és titkosszolgálata is elsőrangú. Hogyan fordulhatott elő a párizsi merénylet? Ennyire kiszolgáltatottak vagyunk?
Nem egészen – három részből áll ennek magyarázata. Egyrészt a támadó mindig előnyben van, mert ő a kezdeményező: a támadás helyét és idejét ő választja meg, és kivárhatja a legkedvezőbb pillanatot. Ezzel szemben a védekező félnek ezer és egy sebezheő pontot kell vldenie. Erre a leggazdagabb államok sem képesek. A védekező félnek (jelen esetben az államnak) minden támadás elhárításában sikeresnek kellene lennie ahhoz, hogy ne érezzük magunkat „kiszolgáltatottnak”, ami gyakorlatilag lehetetlen. Az MI5 igazgatója nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt évben tizenöt komoly merényletkísérletet akadályoztak meg. Ha emellett egy azonban sikeres, azt a közvélemény a titkosszolgálatok kudarcának könyveli el – pedig nem ez a helyzet...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.