2015. december 8., kedd

JOGKÖVETŐ MIKULÁS

A HUNVALD ÜGY
Szerző: Jablonka Richárd


Addig is, amíg is, ejtünk már pár szót az elmúlt napok egyik legnagyobb „mókájáról”. (Nem, most nem a világ legbátrabb miniszterelnökének függöny mögé bújásáról lesz szó, hanem a Mikulás csapdába csalásáról.) A történet roppant egyszerű: a Mikulást házhoz hívták a NAV-osok, majd a műsor végén jól megbüntették, mert nem adott számlát.
Azt ugyan jó előre beharangozta az adóhatóság, hogy mindent ellenőrizni fognak, ami a karácsonyhoz köthető, de hogy pont az alkalmi munkás – a gyerekeknek örömet okozó, és nemzetgazdasági értelemben a legkevesebb kárt okozó – Mikulásokra fognak teljes erővel lecsapni, no, azt azért senki nem gondolta volna.
Hogy mindehhez az esetet végignéző gyerekek mit szóltak, nem tudni, de a közösségi oldalakon óriási a felháborodás a Mikulás-büntető adóellenőrök miatt. A legtöbben azon akadtak ki, hogy miképpen lehet a gyerekeket ilyen helyzetbe hozni, és – nem mellékesen – megfosztani őket egy mesétől? A kommentekből az is kiderül, hogy a legtöbb hozzászó- lónak nem az a baja, hogy az adóhatóság végzi a dolgát s megbünteti a szabálytalankodó- kat, hanem az, ahogy azt teszi. Miközben a sok milliókkal tartozókkal, az ÁFA-csalókkal, a vagyonbevallásukban összevissza hazudozókkal, a gyanús közbeszerzéseket elnyerőkkel szemben sokkal elnézőbben viselkednek.
A legtöbb Mikulás egyébként alkalmi munkás, aki az évnek csak ezen az egyetlen napján dolgozik télapóként. Merthogy egy évben csak egyetlen  december hat van. A legtöbben nem is váltják ki csak ezért a vállalkozói igazolványt, inkább jelentkeznek valamelyik, erre szakosodott munkaerő-közvetítő cégnél, akik megkötnek velük egy szerződést erre az egy napra, és minden hivatalos ügyet – elvileg a számlázást is – is intézik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.