2015. december 26., szombat

KÉT CSAPÁS AZ ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIA ELLEN

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2015.12.26.


Andrés Velasco közgazdász, volt chilei elnökjelölt és pénzügyminiszter a Project Syndicate-en megjelent véleménycikkében ír a közelmúltbéli dél-amerikai választások politikai jelentőségéről. „Kettővel csökkent a világ legrosszabb kormányának címéért versenyzők száma – bár Robert Mugabe hatalomban maradt Zimbabwéban, csak úgy, mint Orbán Viktor Magyarországon, Lengyelország pedig az illiberalizmus irányába halad, tizenkét év arrogáns autarkiája ért véget Argentínában, egy váratlan vereség pedig a venezuelai chavizmus kudarcát jelentheti, és ez elég ok az örömre” – fogalmaz.

Venezuelában úgy tűnt, minden adott Hugo Chávez személyesen választott utóda, Nicolás Maduro sikeréhez: ellenzéki politikusok bebörtönzése, kormányellenes tüntetők megfélemlítése, és az, amit a Human Rights Watch finoman a „kritikus médiafelületek agresszív csökkentésének” nevezett. Az egykamarás parlamentben mindennek ellenére kétharmados – alkotmányozó – többséget szerzett az ellenzék, ami lehetőséget ad nekik a politikai szempontok alapján kiválasztott bírák és egyéb hivatalnokok eltávolítására, valamint az elnök népszavazás útján történő eltávolítására is.
 
Két héttel korábban Argentína választói adták a papírformával ellentétben az ellenzéki Mauricio Macrinak a győzelmet – s bár a Kirchner házaspár Velasco véleménye szerint nem mentek el a Venezuelában tapasztalt végletekig, de az ellenzéki újságok zaklatása, bírósági ügyek manipulálása, és a jegybanki függetlenség erodálása tőlük sem állt távol.
 
Túl egyszerűnek tartja azokat az értelmezéseket, melyek egyetlen konkrét üggyel magyarázzák a fenti illiberális rendszerek visszaesését-bukását: bár az argentin gazdaság stagnált, a venezuelai pedig zuhanórepülésben volt, a kormányok jelentős összegeket fordítottak a választók jóindulatának megvásárlására – Argentínában a GDP 7%-ára rúg a költségvetési hiány, Venezuelában pedig egyesek szerint ugyanez akár a 24%-ot is elérheti. A gazdasági nehézségek mellett többek közt a közbiztonság kérdése is problémás volt: Venezuelában százezerből átlagosan ötvennégy ember lesz gyilkosság áldozata(!), a droggal kapcsolatos bűnügyek száma pedig Argentínában is növekedni kezdett...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.