2015. december 25., péntek

LÁZÁR ÉS A POLITIKAI SAKKTÁBLA

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2015.12.25.


A miniszter karácsonyi interjúja messze túlmutat az ilyenkor szokásos ünnepi megnyilvánulásokon. A sorok között ugyanis pontosan ugyanannyi kritika húzódik meg, mint amennyi kormánypromóció. Ez pedig szokatlannak tűnhet. Kivéve, ha Lázár János mondja.

Az nem különösebben meglepő, hogy Lázár János a kabineten belül sokszor különutasnak számít, hiszen a bürokráciacsökkentésről vallott nézetei a rendszerváltás óta eltelt 25 év valamennyi kormányának gyakorlatával szembemennek. Ebbe a jelenlegi kurzus is bele tartozik, a felszínen látható ellentétek a mélyben jelentősebb érdekharcokat sejtetnek. Ugyanakkor Lázárnak egyelőre sikerül egyedül is állnia a sarat, hiszen ebben a témában Orbán Viktorral azonos nézeteket vall - legalábbis papíron. Az már más kérdés, hogy a többfrontos küzdelemben ki fárad el először, vagy ki kap mattot. A nehéz esztendőkre célozgató Lázárnak szokatlan lehet a saját katonái közötti konfrontáció, hiszen választókerületében nem ezt tapasztalta.

2002 és 2012 között egy őt fenntartás nélkül elfogadó csapatot irányított, akiknek nem volt kérdéses Lázár politikai és társadalmi legitimációja. Emellett olyan ellenzéke volt, amely sem akkor, sem előtte nem volt képes a hatalom közelébe jutni, gyakorlatilag két és fél évtizedig a legcsekélyebb realitásérzék nélkül működtek, a hódmezővásárhelyi közgyűlés marginális pozícióiért is meg kellett küzdeniük. Abban a közegben Lázárnak nem okozott nehézséget a már akkoriban is megmutatkozó ambícióinak világos láttatása, az országos politikai küzdőtérre kerülése csupán idő kérdése volt...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

Ha én egyszer kinyitom a számat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.