2015. december 28., hétfő

LELEPLEZTÉK ÉSZAK-KÓREA OPERÁCIÓS RENDSZERÉT

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2015.12.28.


Egy hamburgi konferencián két német kutató részletesen bemutatta az észak-koreai rezsim által használt Linux-alapú, saját fejlesztésű operációs rendszert. A Red Star méltó a politikai közeghez, ami megalkotta: invazív, totalitárius eszköz.
 
Komoly kihívást jelent a rezsim számára az, hogy a számítástechnika és az internet előnyeinek kihasználása mellett megtartsák szoros ellenőrzésüket a felhasználók fölött – válaszuk egy saját fejlesztésű operációs rendszer, melyről egy hamburgi számítás- és biztonságtechnikai konferencián számoltak be részletesebben az ERNW nevű IT-cég kutatói.
 
A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem csupán a nyugati operációs rendszerek egyszerű imitációjáról van szó. A Red Star a Linux Fedora 11-es iterációjára és egy 2011-es kernelre épül, fájlrendszerét és a felhasználó rendelkezésére bocsátott alapprogramokat tekintve – melyek a naptár és egy zeneszerző applikáció mellett többek közt egy módosított Firefox-böngészőt is tartalmaznak – a Mac OSX-re emlékeztet. Az operációs rendszer nem engedélyez semmilyen módosítást: amennyiben a felhasználó deaktiválná a vírusirtót, vagy a tűzfalat, a számítógép egy hibaüzenet kijelzése után leáll – ezzel időnként folyamatos újraindítási ciklusban ragadva...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.