2015. december 4., péntek

MÁR AZ EGYETEMEK KAPUJÁT DÖNGETIK A FIDESZES ÁLCIVILEK

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG

Szerző: atlatszookatatas


Az Alapjogokért Központ körül már megalakuláskor is sok rejtély volt. Az oldalon nem volt feltüntetve ki vagy kik írják a tanulmányokat. Csupán annyit lehetett tudni a szerzőkről, hogy “egy fiatal joghallgatókból és jogászokból álló szakmai munkaközösség”. 2013-ban aztán kinyomoztuk és megírtuk, hogy az önmagát amúgy teljesen függetlenként (sic!) definiáló szervezet erős személyi átfedésben van mind a KDNP mind pedig a Fidesz ifjúsági szervezeteivel.
Mikula Klaudia a Központ irodavezetője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, azaz a KDNP ifjúkeresztény gittegyletének II. kerületi alelnöke, 2013 végéig a Gyere Haza Alapítvány menedzsere, aki korábban Rétvárinál gyakornokoskodott a KIM-ben, majd Gál Kingánál Brüsszelben. Szánthó Miklós, aki többször is a Központ nevében, annak igazgatójaként nyilatkozott, szintén IKSZ-tag, de képviselte már a Fidelitas-t is az Európai Néppárt ifjúsági tagozatában. A Központ kutatási igazgatója, Törcsi Péter pedig az IKSZ volt alelnöke, aki később a Fidesz-KDNP színeiben lett solymári önkormányzati képviselő.
A Központ anyagi hátteréről májusban megjelent cikkünkig nem igazán lehetett sokat tudni. A honlapjukon mind a mai napig semmilyen információ nem áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy kiktől vagy miktől kapnak támogatást működésükre. Ezirányú megkeresésünkre pedig korábban sem kaptunk érdemi választ. Azonban a céginfó adatbázisában keresgélve megtaláltuk az AK igazgatóját, Szánthó Miklóst, aki 2013 júniusában jegyezte be a Jogállam és Igazság Kft.-t. A cégadatokból látszik, hogy 2013-ban a júniusban alapított, és egy éven keresztül négy munkatárssal működő cég 13,3 millió forintot fordított személyi kiadásokra, de a cégnek 2014 decembere óta már hét munkatársa van, idén márciusban pedig NAV végrehajtás alá került.
Amint az Átlátszónak a Fidesz pártalapítványa által nyújtott támogatásokat vizsgáló cikkéből kiderült, a Kft. 2013-ban 31,6 millió, 2014-ben pedig több mint 49 millió forintot kapott a pártalapítványtól működési költségekre. Ez mindkét évben a Polgári Magyarországért Alapítvány által kiosztott legmagasabb összeg volt. A Kft-től közérdekű adatigényléssel megszerzett  éves beszámolóból pedig kiderült, hogy a kapott pénzt az Alapjogokért Központ működtetésére használták fel...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.