2015. december 3., csütörtök

MENEKÜLTEK ÉS ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEK

MHE BLOG

Szerző: MHE


Nyáron nemcsak az emberek indultak el a Közel-Keletről, hanem az összeesküvés-elméletek is elindultak Magyarországon. Mindenki találhatott magának kedvére valót. Volt, aki az okokra próbált magyarázatot adni, volt, aki a jelen miatt aggódott, volt, aki a jövőtől rettegett.
A menekülthullám magyarázatára nagyon sok elmélet született, de egy dolog közös bennük: mind azt mondta, hogy az egészet megszervezték. Aztán ki-ki a maga kedve szerint válogathat, a zsidóktól/amerikaiaktól kezdve, Soros Györgyön át egészen a gyíkemberekig. Az, hogy már 4 éve polgárháború zajlik Szíriában, az senkit sem érdekelt.
Aztán voltak a jelenbeli aggodalmak: betegségeket hordoznak, meg fognak erőszakolni mindenkit, terroristák, stb. Ezek közül a terroristás volt a legkomolyabban vehető, de ez ellen sem kívánt tenni senki semmit, csak ment a rettegés. Meg kell hagyni, hogy a jelenbeli aggodalmak voltak a legvalószerűbbek, így egy kicsit kilógnak a sorból.
Végül voltak/vannak a jövőbeli aggodalmak: nagyobb ütemben szaporodnak, ezért majd ők kerülnek többségbe, az EU helyén kalifátus meg iszlám állam fog létrejönni, a kultúránk veszélyben, ez egy inváziós hadsereg, stb.
Ezekben az elméletekben egy dolog közös: a bizonytalanság. Az összes ilyen jóslat erre épít: nem tudjuk megmondani, hogy mi lesz a jövőben. A józan ész azt diktálja, hogy ugyan már, hagyjuk a hülyeségeket, de a "Mi van, ha mégis?" kisördöge ellen egyes emberek...
Az összeesküvés-elméleteknek volt egy másik fontos része is, ez pedig a tudatlanság. Vagy nem tudtunk semmit, vagy csak félinformációink voltak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.