2015. december 30., szerda

MIÉRT ALSZUNK ROSSZUL?

KÍVÜL TÁGASABB BLOG
Szerző: Kívül tágasabb
2015.12.30.


A helyzet az, hogy az is rosszul alszik, aki jól alszik, és bár ez első olvasásra (és még másodikra is, ha önkritikusak akarunk lenni, és miért is ne) ellentmondásnak tűnik, mégsem az. Érdekesnek viszont érdekes, különösen, ha hozzátesszük, hogy ennek legfőbb oka egy, az életünket alapvetően megváltoztató találmány.

Reméljük, eléggé titokzatosan kezdtük ezt a posztot, és akkor még teszünk rá egy lapáttal. A történet ugyanis úgy kezdődött, hogy egy amerikai tudós Chaucer Canterbury mesék című művét olvasva felfigyelt arra, hogy abban rendszeresen felébrednek a szereplők az éjszaka kellős közepén.

Roger Ekrich némi kutatómunkával rájött, hogy a két részletben alvás egykoron ugyanolyan elterjedt volt, mint mondjuk a reggeli. Az emberek nem sokkal napnyugta után lefeküdtek aludni, és körülbelül éjfélig aludtak is.

Ez volt az első alvási periódus, ami a régi történetekben is időről időre felbukkan. Ennek végeztével körülbelül egy-másfél órán keresztül ébren voltak az emberek, majd visszafeküdtek és aludtak reggelig. A két alvás közötti időszak egy teljesen természetes és rendkívül pihentető szakasz volt, amit imádkozással, olvasással – vagy szexszel töltöttek...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.