2015. december 23., szerda

MIKÉPPEN NÉZZÜNK MAGUNKRA, HA EGY ORSZÁGBAN ÉLÜNK?

MANDINER BLOG
Szerző: Csizmadia Ervin
2015.12.23.


Tíz jó tanács a legkülönbözőbb ideológiák képviselőinek
  1. 1. Válasszatok életszerű kiindulópontokat magatoknak! Induljatok ki abból, hogy egy országban éltek, s bár az egység, a konszenzus szép és jó dolgok, az egymással való egységre, megegyezésre jelenleg nincs esélyetek. Ne ijedjetek meg e felismeréstől, s ne keressétek máris, hogy ki miatt nem lehet egységre jutni.
  2. E tárgykörben tartsátok szem előtt Bibó István gondolatát, aki szerint 1945 után kár lett volna (kár volt) egységet hazudni. Ma is épp így kár. Helyesebb, ha beletörődtök: egymástól eléggé elkülönültetek az elmúlt 25 évben. Tegyetek kísérletet megérteni, miért különültetek el egymástól. Ez a tudás egy majdani közeledés megindításához segítségetekre lesz.
  3. Nem azért nem tudtok megegyezni egymással, mert rossz emberek vagytok. Hanem azért, mert egyelőre túl nagy a kihívás, s eddig nem találtatok ellenszert a liberális demokrácia egyik fő ellentmondásának feloldására. Ez az ellentmondás: papíron elismerjük a szabadságot, ugyanakkor ha a másik a miénkétől eltérő módon akar szabad lenni, azt már nem olyan nagyon tudjuk elismerni.
  4. Rossz válasz, ha a szabadság korlátai miatt magát a liberális demokráciát kárhoztatjátok vagy vetitek el. A liberális demokráciával vannak persze bajok, de ezzel is érdemes lesz egyszer megismerkedni. Ha megértitek, hogy a liberális demokrácia és a szabadság valódi kiteljesedése összefügg, nagy lépést tesztek előre.
  5. Viszont semmiképpen se pusztán egyéni szabadságot értsetek a szabadság fogalma alatt. Egy sportriporter azt mondta a minap: közszabadságok, közösségi adakozások dolgában érdemes lenne tanulni Amerikától. Olykor tanuljatok sportriporterektől...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.