2015. december 6., vasárnap

QUEEN ÉS A BEATLES - KORSZAKHATÁRROCK ÉS KORSZAKOS HATÁSOK - AVAGY KI KIT SZERETT ÉS MENNYIRE?

LÁNGOLÓ GITÁROK BLOG

Szerző: Hercog Tamás


Minden különösebb apropó nélkül átfutjuk, hogy miképpen viszonyult a Queen a Beatles zenéjéhez, illetve az ex-beatle-k a Queenhez. (Nyitókép: McCartney és Mercury - meg Bono - az 1985-ös, Wembley stadionban megrendezett Live Aid koncert fináléjában. – King Mercury – vélekedett Freddie-ről McCartney.)

Brian May szerint Freddie Mercury számára zeneileg a Beatles jelentette a Bibliát. Létezik egy felvétel, ahol Mercury 1969-ben a Beatlesnek a három évvel korábban megjelent Rain című számát adja elő akkori zenekarával, az Ibex-szel. A dolog pikantériája, hogy a koncertre a Beatles tagok szülővárosában, Liverpoolban került sor és hogy ez alkalommal szerepelt először egy színpadon Mercury, May és a dobos Taylor – utóbbi kettő a Smile együttes tagjaként csatlakozott Mercuryhoz a koncert ráadásában. 15 évvel később, az éppen aktuális sztárok értékelésével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott Mercury egy interjúban, hogy a Beatlesnél senki sem nagyobb.
Beatlest – a Led Zeppelinnel, Hendrix-szel, a Shadows-zal és Cliff Richarddal egyetemben – May is imádta, később pedig, az ex-Beatles tagok közül Lennon muzsikája fogta meg leginkább. Elmondása szerint Lennonnak a Jealous Guy című szerzeménye az a dal, amilyent ő is szeretne írni. Tökéletes dal, teljességgel őszinte, kitárulkozó, meg tud ríkatni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.