2015. december 9., szerda

SZÁZ ÉVE JELENT MEG FILMEN AZ ELSŐ MEZTELEN NŐ

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG

Szerző: Göbölyös N. László


1896-ban a The May Irwin Kiss című rövid filmben egy csókot váltó pár még nagy izgalmat keltett a nézőkben, mivel akkor a részleges vagy teljes meztelenséget nem nézte jó szemmel az akkori erkölcsi felfogás. Csak 1915-ben törte meg a jeget az első meztelen nő megjelenése a moziban. George Foster Platt Inspiráció cimü néma filmjének szenzációt keltő szereplőjét, egy kanadai lányt, Audrey Munsonnak hívták. Egy modellt játszott, aki ruhátlanul, tetőtől talpig sárral borítva ihlette meg a mestert. A cenzúra nem tiltotta le a filmet,amelynek nagy kassza sikere volt, tekintettel arra, hogy a női test úgy jelent meg, mint a szépség művészeti ideálja és nem volt szexuális töltete.
A színésznő még hasonló szerepeket játszott további három filmben és vita tárgya volt addig, amíg több év után Amerikában Hays-féle filmkódex megtiltotta a meztelenség ábrázolását. Az Inspirációnak, úgy tűnik, nem maradt fenn egyetlen kópiája sem.
Munsont, akit neveztek Manhattan kisasszonyának, a Kiállítás lányának, Amerika Vénuszának, 15 éves korában fedezte fel Ralph Draper fotós, aki bevezette a művészvilágba és sok New York-i festőhöz és szobrászhoz ajánlotta be modellnek. A lány mintegy húsz, a városban elhelyezett képnek és falfestménynek volt az ihletője. Teste és arca díszítették John D. Rockefeller és George Vanderbilt házait ‚ J.P. Morgan yachtját, valamint a tíz és ötven centeseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.