2015. december 27., vasárnap

UNIÓS MÉRLEG: ORBÁNÉK NAGYON ELSZÚRTÁK

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2015.12.27.


Néhány napon belül le kell zárnia az Európai Unió tagállamainak az EU 2007-2013-as támogatási időszakának elszámolásait, vagyis nem lehet már több uniós támogatást erre az időszakra elszámolni. Érdemes áttekintenünk, hogy milyen hatékonysággal sikerült felhasználnunk a nekünk címzett pénzeket és azt, hogy területileg ez miként oszlott meg, és legalább számszakilag látni, hogy a haza területi felzárkózáshoz miként járulhatott hozzá ez a temérdek uniós támogatás. Sajnos már elöljáróban azt kell jeleznem: nem csökkentek a régiós különbségek, Budapest és Pest megye szívta fel az uniós pénzek harmadát, míg a leszakadt régiók csak alamizsnát kaptak. Orbánék ezt is nagyon elszúrták.

Az Európai Unió kohéziós politikája a 2007–2013-as időszakra vonatkozóan 347 milliárd eurós pénzügyi támogatást biztosított a tagállamai számára, melynek célja a növekedés és a munkahelyteremtés előmozdítása, illetve annak biztosítása, hogy a belső piacon minden egyes régió hatékonyan tudjon versenyezni a többivel. Az európai kohéziós politika alapvető célja az Unió, de különösen a leggyengébb régiók versenypozíciójának javítása.
Nézzük, mi a három legjelentősebb EU-s pénzügyi alap célja, vagyis mire szánták az ott elhelyezett uniós közpénzeket:
  • Az Európai Regionális Fejlesztési Alap célja a gazdasági és társadalmi kohézió erősítése az Európai Unióban a régiók közötti egyenlőtlenségek csökkentésével.
  • A Kohéziós Alap azokat az országokat támogatja, amelyekben az egy lakosra jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) nem éri el az Európai Unió átlagának 90%-át. Célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek enyhítése, valamint a fenntartható fejlődés előmozdítása.
  • Az Európai Szociális Alap forrásai az embereket szolgálják, az alap Európai Unióban elérhető foglalkoztatási és oktatási lehetőségek fejlesztésére koncentrál. Célja ezenkívül a leginkább sebezhető, a szegénység veszélyének kitett emberek helyzetének javítása is.
A 2007–2013-as időszakra Magyarország részére összesen 25,3 milliárd eurót különített el az Európai Unió: 22,9 milliárd eurót a „konvergencia” célkitűzés (ez az összeg volt tervezve Magyarország 6 vidéki régiójára), 2 milliárd eurót a „regionális versenyképesség és foglalkoztatás” célkitűzés (ez jár Budapestnek és Pest megyének) és 386 millió eurót az „európai területi együttműködés” keretein belül (ez értelemszerűen a határmenti térségek területi együttműködéseinek támogatására vonatkozik)...

ITT OLVASHATÓ

Ráadás:

SZ4P - Az új elit - 01 - Az új elit

 
Egyveleg - hiperkarma - Fishing on Orfű 2011 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.