2016. január 12., kedd

A MAGYAR FILM GYÖNYÖRŰ PILLANATA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bársony Éva
2016.01.12.


Megszületett az első magyar Arany Glóbusz: Beverly Hillsben Helen Mirren adta át Nemes Jeles László rendezőnek az aranyozott gömböt a Saul fia című filmért, amely 1944-ben játszódik, Auschwitzban. A rendező a köszönetnyilvánításában azt mondta: a holokauszt az évek során absztrakcióvá vált, számomra azonban inkább egy arc, egy emberi arc. Ne feledjük el ezt az arcot.

Sokan az óriási felhajtás, mások a nagy bulik, megint mások az Oscarra kacsingatva tartják fontosnak a Hollywoodba akkreditált külföldi tudósítók szövetségének díjkiosztóját. Messze nincs akkora szakmai presztízse, mint az Oscarnak, de azt tény, hogy a világ szeme mégiscsak ott van a gálán. Ezért mindenképpen óriási dolog, hogy Nemes Jeles László első rendezése, a Saul fia ilyen messze jutott: eddig még nem nyert magyar film Golden Globe-ot. Utoljára majd 30 éve kapott magyar film jelölést az külföldi filmek kategóriájában, de Szabó István Hanussen című filmje 1989-ben nem nyerte meg.

Az is nagyon fontos, hogy a külföldi film legjobbjának rendezője olyan mondattal köszönte meg a díjat, amit a nagy nemzetközi lapok is idézhetnek. „A holokauszt az évek során absztrakcióvá vált, számomra azonban inkább egy arc, egy emberi arc. Ne feledjük el ezt az arcot.” Nemes Jeles László mondata nem csak megindító, hanem nagyon fontos.

És hogy mennyire időszerű felszólítás, és milyen veszélyes a feledés, azt a díj átvétele után az MTI-nek adott nyilatkozatában is kiemelte: "A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni. A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe". Magáról a díjról elmondta, hogy a Golden Globe azért fontos, mert a világ figyelmét felhívja a filmre. Ez összecseng azzal, amit a kirobbanó cannes-i siker után itthon is többször elmondott – lapunknak is -, a legfontosabbnak tartja, hogy beszéljenek a filmről...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.