2016. január 18., hétfő

ÁDER JÁNOS: A DEMOKRATIKUS REND ŐRZŐJE, VAGY FIDESZES KÁDER?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: xatnego
2016.01.18.

Áder János elődjéhez, Schmitt Pálhoz képest (aki szám szerint nulla, azaz 0 törvényt küldött vissza a parlamentnek vagy az alkotmánybíróságnak normakontrollra) első ránézésre egészen sok ügyben élt vétójogával. Azonban, ha a felszín alá tekintünk, kiderül, a jelenlegi államfő nem sokkal finnyásabb a törvények aláírását illetően elődjénél.
Áder eddigi három évéről szóló beszámoló szerint 2012-es beiktatása és 2015 májusa között összesen 630 törvény érkezett az államfő hivatalába és ebből 606-ot írt alá. Áder a legtöbbször megfontolásra küldött vissza törvényeket az országgyűlésnek, ésmindössze két esetben küldött el törvényt alkotmányossági okokból az Ab-nak.
Pedig annak idején még minden esély megvolt arra, hogy Áder János elődje hibáiból tanulva, a napi politikai vitákon felülemelkedve méltó viselője legyen a köztársasági elnöki címnek. Jogászként és korábbi tudományos pályájából adódóan ugyanis pontosan tudja  (nem úgy, mint elődje, a törvényhozás motorja), mit kéne képviselnie és milyen lehetőségei lennének köztársasági elnökként. Áder egy ideig tartotta magát, ám a betonszilárdságú Alaptörvény negyedik módosításának elfogadása nyilvánvalóvá tette: független, a nép egységét megtestesítő köztársasági elnökként sajnos elbukott.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.