2016. január 5., kedd

ANGLIAI SÍRVA VIGADÓS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Erzsébet
2016.01.05.


Valószínűleg csak az tudja, aki élt már vadidegenekkel egy fedél alatt, milyen rengeteg kompromisszumot, mennyi türelmet és kitartást igényel ez a műfaj, amelyet oly sok ezer, tízezer magyar művel például Angliában. Onnan érkezett a mai poszt is, Erzsébet írása. (A képeket is ő küldte, köszönet érte!)

„Csak amikor Angliában él az ember jön rá, hogy nekünk otthon milyen jó sorunk van. Furcsán hangzik, tudom. Mert hogyan és hol is lakunk mi Magyarországon?
Vagy még a szüleinkkel élünk, vagy albérletben vagy a saját - vélhetően jelzáloghitellel terhelt - lakásunkban, házunkban. Csak mi és a hozzátartozóink.
Megoldások
Az anyagi lehetőségek függvényében Angliában is több megoldás adódik a lakhatásra. A szülőkkel való együttélés értelemszerűen itt nincs a fellelhető alternatívák között.
Az irreálisan magas ingatlan piaci árak miatt a saját tulajdonú ingatlan is felejtős vagy csak többéves kemény és jól kereső állással a hátad mögött lehetséges. Marad tehát az albérlet. Kezdetben a szobabérlés az általános, később egy teljes lakás vagy ház bérlése is szóba jöhet.
Sokan foglalkoznak itt házak bérbeadásával úgy, hogy az abban levő szobákat egyenként hirdetik meg - közös helyiség és internet használattal - pároknak, egyedülálló személyeknek.

Így aztán eléggé vegyes és furcsa társaságok tudnak egy tető alá keveredni és ily módon egy lakóközösséget alkotni, ami vagy működik, vagy nem. Az ilyen házakban folyó élet sokban hasonlít a társasházakból ismerthez, de ott a lakótársadat csak néha látod, itt meg napjában többször is összetalálkozol velük a konyhában vagy a folyosón a fürdőszobára, gáztűzhelyre, mosógépre várakozva.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.