2016. január 9., szombat

AZ EGÉSZ INTERNET BIZTONSÁGÁT VESZÍTENÉNK EL

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016. 01.09.


A titkosítás gyengítésének kérdése régóta megosztja a szakértőket és a politikusokat. Barack Obama egy nyilatkozatában a titkosítás gyengítését szorgalmazta, így az Egyesült Államokban ismét elnöki szintre került a diskurzus. Dr. Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusával beszélgettünk arról, hogy használható fegyver-e ez a terrorizmus ellen, valamint milyen veszteségekkel járna, ha ténylegesen bevetnék.
 
Barack Obama amerikai elnök a titkosítás gyengítéséért emelt szót egy nyilatkozatában. Mit gondol, lehet ez fegyver a terrorizmus ellen?
 
Ez egy nagyon régi vita a műszaki emberek és a politikusok között, külön nevet is kapott – Crypto Wars – és legalább harminc évre visszanyúló története van. Ennek során már legalább kétszer emelkedett elnöki szintre ez a kérdés: mindkétszer elbukott.
 
A fő probléma alapvetően az, hogy hol tudunk titkosítani, mi történik az adatokkal, hol találhatóak meg – keletkezési, tárolási hely, a továbbítás felületei – és e sok szereplőből mihez szeretnénk hozzányúlni. A felvetés elsősorban a hálózati jellegű titkosítások valamiféle könnyítését jelentené – adott esetben a végponti titkosítás könnyítését is jelentheti, de az egy másik aspektust jelent.
 
Ha a hálózaton keresztül gyengítjük a titkosítást – mint ahogy az elmúlt két-három évben számos esetben történt –, ezt akár független szereplők is megtalálhatják és nyilvánossá válhat, ezzel támadhatóvá válik az egész infrastruktúra. Nem jó megoldás, mivel ezeket nem nagyon lehet titokban tartani. Koncentráljunk akkor a végponti titkosításra: teszem azt, van egy iPhone-om, mint nehezen hozzáférhető végpont. Ilyenkor lehetséges, hogy a kormányzat kikényszeríti, hogy az Apple tegyen be egy gyengítést a rendszerbe. Működhet, kisebb eséllyel szivárog ki –kevesebben használnak Apple-terméket, mint az internetet, bár már nem sokkal. Ezt már meglépte az amerikai kormány az NSA útján. Itt is az lett az eredmény, hogy kicsit később, de értesült róla a közvélemény: ezek a dolgok nem maradnak titokban...
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.