2016. január 30., szombat

AZ EGY TÁBOR ZÁSZLÓSAI

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON
Szerző: Reiner Roland
2016.01.29.



Bár a közvélemény-kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a Fidesz visszaszerezte támogatottságát, Orbán Viktor több szövetségese is meggyengülni látszik.

A 2015 decemberében megtartott Fidesz-kongresszus az egység demonstrálásának iskolapéldája volt: az egész napos rendezvény alatt a kormánypárt felvonultatta legismertebb politikusait. Főpolgármester, miniszterek, európai parlamenti képviselő, házelnök, frakcióvezető, volt köztársasági elnök, EU-biztos, régi és új alelnökök beszéltek Orbán Viktor előtt. A felfokozott uniós és menekülthangulat alapján talán a seregszemle kifejezés sem túlzó: azon a vasárnapon a Fidesz egyértelműen demonstrálta, hogy a legfontosabb döntéshozói pozíciókban az ő emberei ülnek. Figyelemre méltó továbbá, hogy a kongresszuson a várakozásokhoz képest a korábban hangosabb kritikusok, mint Lázár János vagy Tarlós István, mennyire visszafogottak voltak. Gesztusértékű volt továbbá Orbán Viktor beszéde, amelyben kiállt a párttól eltávolodott (mint Pokorni Zoltán), a Fidesszel olykor harsányan kritikus (Deutsch Tamás) vagy épp aktuálisan támadás alatt álló (Farkas Flórián) képviselők, szövetségesek mellett is.
A Fidesz egyik – ha nem legfőbb – erőssége az a nagyon tudatosan szervezett és erős szövetségi rendszer, aminek köszönhetően a párt valódi néppártként tud működni, és a jobboldali kötődésű szervezeteken keresztül a társadalom különböző (érdek)csoportjait eléri.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.