2016. január 30., szombat

EGY VALÓDI ÁLINTERJÚ

MÉDIANAPLÓ BLOG
Szerző: Zöldi László
2016.01.30.


Végül is a Jüdische Allgemeine nevű németországi zsidó portál módosította a Nemes Jeles Lászlóval készített interjút. Már nem adja a magyar filmrendező szájába, hogy nálunk ma is sokan gyűlölik a zsidókat, sőt, ha az antiszemitákon múlna, ismét koncentrációs táborokat nyitnának, ráadásul Az élet szép és a Schindler listája című film hülyeség. A botrány elsimult, napirendre is térhetnénk fölötte, ha nem volna szakmai tanulsága az újságírók és az interjúalanyok számára...

...Az ismét berendezhető koncentrációs táborokat a hazai interjúkban kétségkívül nem hozta szóba a rendező. Ennek okát abban vélem fölfedezni, hogy a németországi kérdezővel ellentétben ismeri a magyar történelmet. Tudja, hogy ha magyarországi táborokról beszélt volna, akkor a nyilasokra utalt volna, akik 1944 tavaszán-koranyarán berzenkedtek a vidéki zsidók külföldre (Auschwitzba) szállítása miatt, mert azon az állásponton voltak, hogy itthoni munkatáborokban kéne őket dolgoztatni. Ami pedig a schindleres filmeket illeti, számtalanszor kifejtette a magyar rendező, hogy a hollywoodizmus termékei.

A legfőbb gond az, hogy a vitatott interjú éjszaka készült, közvetítő nyelven, és a leírt változatot nagyvonalúan nem kérte vissza a gyakorlatlan interjúalany. Tételezzük fel, hogy mindkét beszélgetőpartner perfekt angol, ami azonban egyiküknek sem az anyanyelve, ezért könnyen elsikkadhatnak az árnyalatok. Az is elképzelhető persze, hogy a Cannes-i nagydíj és az amerikai filmkritikusok Golden Globe-díja után a Saul fia esélyes az Oscar-díjra. A rendező miért éppen most borzolná a kedélyeket? A külföldi portálon miért ne fogalmazhatna a magyarul többször kifejtett álláspontja helyett taktikusabban is?

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. Egy új, teljesen módosított interjúszöveg jelent meg Nemes Jeles Lászlóval, a Saul fia rendezőjével a Jüdische Allgemeine című német lap online kiadásában, miután a rendező élesen tiltakozott a korábban megjelent interjúszöveg ellen.

    Rágalom minden nekem tulajdonított szó – nyilatkozta Nemes Jeles, miután a Német Központi Zsidó Tanácshoz tartozó, egyébként alacsony olvasottságú online újságban olyan kijelentéseket tulajdonítottak neki, miszerint „a zsidógyűlölet Magyarországon, ahogy korábban, most is nagyon széles körben elterjedt”, vagy „sokan szívesen újranyitnák a koncentrációs táborokat ” vagy „ Magyarország nem normális ország – a politikusai és polgárai egészen biztosan nem ” (Stumpf András fordítása). Az eredeti interjúban olyan kijelentést is Nemes Jeles szájába adtak, ami szerint ő a korábban Oscar-díjat nyert Schindler listája vagy Az élet szép című filmet hülyeségnek tartja.

    Megjelent a kijavított német interjú Nemes Jeles Lászlóval (INDEX)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.