2016. január 9., szombat

ÉN ÉDES KATINKÁM - AVAGY KUSSORSZÁG KATONÁI

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.01.09.


„Az édes Katinkát szeretnénk visszakapni.”

Ezt mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, miután a magyar úszósport jelenlegi legnagyobb csillaga Hosszú Katinka látványosan összetépte a 12 millió forintos szerződését.


Nem négyszemközt tette ezt, Gyárfás úr fülébe súgva a panaszait, ahogyan azt az úszóelnök elvárta volna, hanem a nagy nyilvánosság előtt, sajtótájékoztató keretében.


Ahogy Gyárfás Tamás ezt az egészet megközelítette, abban, mint cseppben a tenger, egész Magyarország benne volt. Nemcsak a mostani, múltba néző, árvalányhajas, hátrafelé nyilazó, leharcolt eszmeiségű ország, hanem az elmúlt évtizedek mindegyik Magyarországa.
Sokak szerint, azért reagáltak így Gyárfásék, mert ez egy macsó-alapú társadalom, ahol a nőkről való vélekedésben Kövér László, Kovács Ákos és más pállott eszmeiségű urak véleménye az iránytű.

Itt azért másról is szó van, mint a nőkről. Ha nem egy nő állt volna ki a világ elé a véleményével, hanem valamelyik férfikollégája - Cseh, Gyurta, netán Verraszó – akkor is hasonló lett volna a reakció.

Olyan országban, ahol nőnek nem jó lenni, ott férfinak sem jó lenni.

Történetesen most egy Hosszú Katinka nevű honfitársunk volt az, aki megszólalt az igazáért. Nem tudjuk, hogy ebben az ügyben szakmailag kinek van igaza. Hogy milyen víz alatti mozgáselemző kamerák, masszőrök, öltözők és más felkészülési praktikák kellenek ahhoz, hogy egy úszó jobban ússzon, mint a versenytársai.

Ám abban biztosan igaza volt, hogy nem kussolt. Pedig, Kussországban ez a normális üzemmenet. Kussország ezt várja el katonáitól, nem csak most, hosszú évtizedek óta majdnem mindig...

3 megjegyzés:

  1. ...a pesti úszó-vb nem nemzeti ügy. Ez az elnök és társai bulija, meg a legfőbb vezetőé, a strómanoké, baráti beruházóké és egyéb csirkefogóké. A vb után az úszópalotában nem a nagyközönség fog úszkálni, s a medenceparton szotyolázni; az átlag magyar már a régi Dagályt se nagyon tudta megfizetni. A nagyközönségnek kéthetes televíziós show jut, megkönnyezi majd a magyar győzteseket, aztán rá egy hétre elfelejti az egészet. Mindezzel az elnök is maximálisan egyetért. Ezt onnét tudjuk, hogy annak idején éppen ilyen szellemű cikkeket kért tőlünk a sportlapjába és a Napkeltébe: hogy ne dőljünk be a szép, de üres szavaknak. Ennek jegyében tette ő is nevetségessé tévéinterjúiban a vendégeit: mellébeszélő sportvezetőket meg a becsületüket fillérekért eladó sportolókat.

    Pár évvel ezelőtt Nagy László világklasszis kézilabdázó volt az ellenség, miután bírálta az itthoni viszonyokat és az orruk hegyéig sem ellátó vezetőket, s a változásoktól tette függővé a válogatottságát. Pénzéhes zsoldosnak nevezték, akárcsak Huszti Szabolcs labdarúgót, aki hasonló okok miatt mondta le a válogatottságot, és máig tartja a szavát, holott beférne az Európa-bajnokságra utazó csapatba, és egy vagyont keresne. De mondhatnánk korábbról a Polgár lányok édesapját, a pályája elején Széchy Tamást, Balczót; aki kilógott a sorból, mást és jobbat akart, az ellenségnek számított. Ez gyönyörű, s mint látjuk, igen termékeny történelmi örökség; a legújabb kutatások szerint Vereckénél a hét vezér is még kilenc volt, csak útközben kettő lemondott a nem megfelelő kondíciók miatt.

    Azt gondoljuk, épp itt az ideje felkeresni az uszodai kérdésekben is legkompetensebb személyt iránymutatás végett.

    (Megyesi Gusztáv)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.