2016. január 2., szombat

ERROR 451: TŰZVESZÉLY AZ ON-LINE KÖNYVEKRE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.01.02.


451 Fahrenheit – a hőfok, amelyen elég a papír. Ez az adat fogalom Ray Bradbury „sci-fi”-je óta, amelyből François Truffaut készített nem kevésbé megrázó filmet. Ezt a számot választotta az Internet technikai bizottsága (IEFT), hogy a jövőben „hibaként” jelezze egy-egy letöltési akadály esetén, hogy az oldal „törvényességi okokból”, azaz kevésbé finoman szólva hivatalos cenzúra miatt nem hozzáférhető.

Az ötletet már 2013-ban felvetette Tim Bray, a Google brit mérnöke, de az IEFT csak most fogadta el, mert, mint a testület vezetője, Mark Nottingham felvetette, egyre nyilvánvalóbb a kormányok beavatkozása az internet szabadságába és nem árt, ha a felhasználók tudják, hogy figyelik őket.

Ugyanígy vélekedik a washingtoni székhelyű Freedom House is, amely szerint 2015-ben jelentősen csökkent az on-line szabadság. Hatvanöt megvizsgált kormány közül 42 olyant találtak, amelyek felszólítottak magáncégeket vagy internet-felhasználókat, hogy korlátozzanak vagy töröljenek web-tartalmakat politikai, vallási vagy társadalmi okokból. Az teljesen mindegy, hogy e korlátozást mire hivatkozva rendelték el. Ürügyet mindig lehet találni...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. A film magyar felirattal itt nézhető meg:

    http://mozicsillag.cc/film/451-fahrenheit-1966-online

    A film angolul:

    Fahrenheit 451 (1966) Full Movie

    A film németül:

    Fahrenheit 451

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.