2016. január 15., péntek

EZ A VÁROS EGY TÁVOLI BOLYGÓ...

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.01.15.

O.V.: "Főpolgármester úr, számomra a főváros nem matematikai, hanem irodalmi kérdés." (Orbán Viktor Tarlós Istvánhoz intézett szavai)
 
Blikk: "Oké, de ez mit jelent?"
 
T. I. : "Ezt nem akarom és nem is tudom értelmezni." (Tarlós István Blikkhez intézett szavai)
 
Ha még magának a főpolgármester úrnak sincs fogalma a miniszterelnök úr misztikus megjegyzésének jelentéséről, akkor a Bermuda-háromszög, a yeti, a chupacabra, Berki Krisztián elsöprő sikere és más izgalmas rejtélyek után egy újabb titokkal gazdagodott az emberiség. Elvégre nem állíthatunk minden miniszterelnök mellé egy katonai kódfejtőt vagy dakota származású irodalomkritikust. Talán Erich von Däniken egyszer majd előrukkol valami hátborzongató, földönkívüli magyarázattal.
 
A létezésén és azon kívül, hogy nagyon foglalja a helyet, nem teljesen egyértelmű, hogy mi a gond Budapesttel, főként, mint irodalmi alkotással. Esetleg újra kéne írni az egész bűnös várost? Elképzelhető, hogy Budapest fővárosnak egy kicsit már túl zsémbes és öregecske? Sminkelni kellene? A Várbazár felújítása tényleg hasonlít ehhez a művelethez, mivel azt is naponta fel kell újítani.
 
Talán végre elérkezett annak az ideje, hogy valahol a közelben alapítsunk egy teljesen új székesfővárost. Valószínűleg ezért is nevezték ki a hetyke bajszú Tessely Zoltánt Etyek, a Szent László- és Váli-völgy hűséges, készséges és alázatos szolgabírájává. Felcsút vajon alkalmas lesz-e a napjainkban látványosan felemelkedő Kelet-európai Birodalom (vö. Keletrómai-birodalom) székhelynek? A leendő Bizáncnak jelenleg mindössze 1.812 lakosa van. Ez kétségtelenül nagyon biztató szám, de elegendő-e ez arra, hogy a település belátható időn belül, nyüzsgő, színes, ennek ellenére dekadenciától szigorúan mentes metropolisszá váljon?
 
Ezt a mostani fővárost a magyar miniszterelnök valami miatt ki nem állhatja, sőt rettenetesen utálja. Bizony nagyon méltánytalan megnyilvánulás a részéről, mivel Budapest nem tehet arról, hogy az lett. Hosszas válogatás után így alakult. Az a szokás, hogy minden rendes országnak van egy fővárosa. Az egész országra nem lehet rámondani, hogy az. Mármint azt, hogy Magyarország fővárosa önmaga, kivéve Budapestet és a hozzá tartozó agglomerációt...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.