2016. január 15., péntek

HÁBORÚ A VÖRÖS BRIGÁDOK ELLEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.01.15.



Fabiola Paterniti olasz újságírónő A tábornok emberei. A terrorizmus elleni harc története című könyvében a Vörös Brigádokkal kapcsolatos események egy kevésbé ismert oldalát tárja fel: hogyan dolgozott Carlo Alberto Dalla Chiesa csendőrtábornok antiterrorista sejtje, milyen módszereket használt és kik voltak az emberei.
A könyvből kiderül, hogy a sejt komoly segítséget kapott az Olasz Kommunista Párttól, amelynek árnyékkormányának belügyminisztere, Ugo Pecchioli összehozta Dalla Chiesát egy, a Vörös Brigádokba beépült kommunistával (nevét máig nem fedték fel), akinek információi lehetővé tették a szélsőséges csoport tagjainak letartóztatását.
Az újságírónő meginterjúvolt olyan csendőröket is, akik „fedésben” vettek részt a sejt munkájában, valamint két ügyésszel, akik a nyomozási gépezetről és a „vasfüggöny” mögötti rendőrségekkel tartott kapcsolat nehézségeiről beszéltek.
Dalla Chiesa és emberei egy családot alkottak. Az életüket kockáztatták és úgy dolgoztak, mint egy titkos szolgálat. A sejt tagjai illegalitásban éltek, hogy a Vörös Brigádok, amelyeknek jól működött az „elhárító” részlege, ne tudja őket azonosítani és megölni. Kimerítő kiképzéseken vettek részt, a csapatot a firenzei altiszti iskolások közül válogatták ki. Fedőnevükön szólították egymást és ezt a szokásukat ma is tartják. Feleségeik sem tudták, hogy milyen munkát végeznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.