2016. január 21., csütörtök

ÍGY KERÜL NEKED 20M FORINTBA, A CSOK 10M TÁMOGATÁS! KISZÁMOLTUK! EZT MÉRLEGELD!

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.01.21.


Egy nagyon egyszerű példán keresztül szeretném neked bemutatni, amit találtam.
Az új CSOK 10M forintnak megfelelő újépítésű lakás vételára 2015-ben 25M forint volt. A CSOK és a kereslet növekedése miatt a kivitelező ezt az ingatlant már 35M forintért hajlandó neked értékesíteni. Te úgy vagy vele, hogy tökéletes még így is, hiszen eddig is volt 25M forintod (vagy önerő+hitel) és a különbözetet "ingyen" kapod meg a CSOK keretében. Kifizeted.
 
Nagyon sokan fognak így gondolkodni, amíg a kereslet és kínálat az újépítésű piacon nem fordul meg (pár év jelen állás szerint). Amint lecsengett a CSOK 10M támogatása és a kínálat elérte legalább a kereslet szintjét, az ingatlanárak elkezdenek meredeken szabadesni. De tegyük fel, hogy még ez sem következik be. Tehát az ingatlanod továbbra is tartja az értékét.
 
Egy valamit elfelejtesz. Amint megvásároltad, onnantól kezdve használt ingatlannak minősül, amire már nem lehet megigényelni a CSOK 10M forintot. Más se fogja tudni. Mivel a támogatást 100%-ban a kivitelező nyelte be, így neked ebből semmi hasznod nem származott (van egy új lakásod, de a lakás a CSOK nélkül is meglett volna, ha nincsen ez a támogatás, ami felverte az árakat). Használt lakásként ráadásul egyrészt a 35M vételár visszamegy 25M értékre, másrészt lehet számolni egy másik árzuhanással is, ami az új-használt közötti különbséget szimbolizálja. De tegyük fel, hogy még ez sem történik meg, és 25M forintért el tudod adni az ingatlant.
 
Ha eladod az ingatlant, akkor ki kell fizetned a 10M forintort a kincstár számára. Marad 15M forint (25-10M), ami szerencsés esetben a te pénzed, balszerencsés esetben ebből még a hiteledet is vissza kell fizetni. Amennyiben továbbköltözésnél megfelelsz az akkori szabályoknak és tovább tudod vinni a CSOK 10M forintot, akkor nincsen gond. Amennyiben viszont nem találsz megfelelő ingatlant és nincsen elég pénzed az építkezéshez (ne felejtsd el, hogy az építkezéseknél elvárt energetikai megfelelőség évről évre drágább és szigorúbb), akkor használt lakás után kell nézned. Erre már nem kapod vissza a 10M forintot, csak a különbözetet (pl.: 2,2M forintot). De az is lehet, hogy még ezt sem kapod meg valamilyen később életrehívott törvény miatt.
 
Na ilyen könnyen lehet -20M forintot kitermelni egy 10M támogatásnak indult programból!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.