2016. január 7., csütörtök

KATINKA

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.01.06.


Tanulságos eset Hosszú Katinka úszónő konfliktusa az úszószövetséggel. Téved, aki azt hiszi, hogy itt egy ember elvárásai ütköztek egy bürokratikus szervezettel. Ez a civilizált külvilág találkozása a magyar valósággal. Modellértékű esetről van szó, amely érzékletesen mutatja be Magyarország és a fejlett világ közötti különbséget. Hosszú Katinkának hálás lehet az összes magyar tudós, művész, kutató, szakember, aki tisztában van a magyar valóság és a külvilág közötti különbségekkel, de kettős tudatban él. Alkatánál vagy kiszolgáltatott helyzeténél fogva nem áll ki, nem képviseli a normális külvilág értékeit a magyar provincializmussal szemben. E tekintetben felelős is azért az elmaradottságért, amely Magyarországot mind gondolkodásban, mind eredményeiben jellemzi. A “Magyarország jobban teljesít” jelszó pontosan kifejezi ennek a világnak a korlátoltságát és stupiditását.

Hosszú Katinka világklasszis, maga a világszínvonal, ez tény. De a magyarok gondolkodása még mindig nem jut tovább annál, hogy azért kell Hosszú Katinka kéréseit teljesíteni, mert reflektorfényben van, és hasznunk származik belőle, s ennek érdekében el kell viselni, ki kell szolgálni a világsztár allűrjeit. Tévednek, akik azt hiszik, hogy itt egy másik Albert “Császár” Flórival, vagy elkényeztetett sportprimadonnával állnak szembe, aki hasonlatos azokhoz, akik a rendszeren belül élnek vissza a sikereikkel, és tulajdonképpen a rendszer selejtjének tekinthetők. Hosszú Katinka kívül áll a rendszeren, és nem kötödét vagy trafikot akar magának a Nagykörúton, hanem ugyanazokat a professzionális feltételeket és körülményeket, amelyeket megszokott Amerikában és a világ normális részén. Nagyjából olyasmit, mint a fogorvosnál a szék.

A magyar állapotokra jellemző, hogy ezt még fel sem fogták, nemhogy egy lépést is tettek volna ebbe az irányba. Az, ahogyan Hosszú Katinka a nyilvánosság előtt széttépte a szerződést, amit az elhallgattatására, megvesztegetésére és a reklámcélra való felhasználásra ajánlottak,  a leggyönyörűbb megnyilvánulása volt ennek a nyomorúságos, megaláztatásokkal teli, primitív magyar világnak. Egy szabad ember reakciója azoknak az embereknek, akik egyszerűen alkalmatlanok arra, hogy világszínvonalon gondolkodjanak, dolgozzanak, akik képtelenek kilépni az urambátyám, sógorkomám falusi paraszt mentalitásából, akik semmit nem értenek a világból. A magyar tehetségek, intelligenciák, jó értelemben vett szupersztárok tízezrei naponta élik át a konfliktusaikat és az ütközéseiket ezzel a kicsinyes, besavanyodott primitív világgal. Hosszú Katinka az egyetlen azok közül, akik ezt anyagi és erkölcsi függetlenségük okán megtehetik, aki ezzel szemben kinyilvánítja a véleményét, és gyönyörűség látni, hogy nem tudnak vele mit kezdeni...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. Magyar Narancs:

    Végre valaki, aki pofán köpi az orbáni módszereket! Vagyis nem fekszik le annak, ha megpróbálják lefizetni, s elég bátor ahhoz, hogy felemelje a hangját. Végre valaki, aki nem megvehető annyival, hogy megadják neki – csak neki! – azt, ami egyébként is járna!
    Ha mind ilyenek lennénk, ha mind így gondolnánk, s képesek lennénk ebbéli gondolatainkat fel is vállalni, azok szerint élni, cselekedni, akkor talán nem egy ötven évvel ezelőtti mentális nívón gyötrődnénk, s gyötörnénk egymást.
    Hajrá Hosszú Katinka!
    Hajrá mindenki, aki képes bátran kiállni (akár kockázatokat is vállalva) amellett, amiben hisz!
    Hajrá mindenki, aki nem fekszik le a hatalomnak!
    Hajrá mindenki, aki nem keresi a segget, amit kinyalhat (ráadásul élvezettel), csakhogy önmaga jobban érvényesüljön!
    Hajrá mindenki, aki nem alkuszik!
    Hajrá mindenki, akinek még mindig egyenes a gerince!
    Hajrá mindenki, akinek a másik ugyanolyan fontos, mint önmaga!
    Hajrá mindenki, aki köztevékeny és képes a közösségi gondolkodásra!
    Hajrá mindenki, aki osztja ezeket a (tudom, tudom) betegesen naiv nézeteket!
    Hajrá egy nem illiberális, egy nem kicsinyes, nem rasszista-nacionalista-soviniszta, nem megalkuvó és nem jövőkép nélküli, nem egymás gyűlöletétől szétszabdalt, nem megosztható és nem jellemtelenné tehető, nem kirabolható és kizsákmányolható Magyarország!
    Hogy Magyarország valóban ilyen legyen, csak azon múlik (vagy nagymértékben azon múlik), hogy vagyunk-e elegen, akik bátran ki merünk állni amellett, amiben hiszünk!
    Ennek reményében kívánok boldogabb újévet mindenkinek, akiben még megvan a képesség erre!

    Janisch Attila: Amiben hinnünk kell – Újévi jókívánságok, Hosszú Katinka példájával

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.