2016. január 30., szombat

KEVÉS AZ ÖNBIZALMAD? VÁLTS NÉZŐPONTOT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.01.30.


Gyakran tapasztalom, hogy a változásnak, egy döntés meghozatalának, az elköteleződésnek vagy egyszerűen csak az új dolgok kipróbálásának az az egyik fő akadálya, hogy azt hisszük, nem vagyunk rá képesek. Hogyan tudnál több valós információt beszerezni arról, mire vagy képes? Válts nézőpontot: nézz más szemével magadra!

A világ és én
 
Anais Nin, költő olyan találóan megfogalmazza azt, amit a filozófusok, költők és tudósok már évezredek óta kutatnak: Nem olyannak látjuk a dolgokat, amilyenek, hanem amilyenek mi vagyunk.
 
Egyikünk sem látja teljesen objektíven és elfogulatlanul sem önmagát, sem a világot. A dolgokat, mások viselkedését és a saját működésünket is bizonyos gondolkodási mintázatok, értékek és hiedelmek szűrőjén keresztül látjuk. Ezek részben a természetünkből, a hozott adottságainkból, részben a neveltetésünkből és a minket ért tapasztalatokból, a másokkal való együttélésünkből és szociális hatásokból táplálkoznak, de nem elhanyagolható szempont az adott kor, annak értékrendje és a kultúra-szubkultúra sem, amiben élünk. Cselekedeteinket a gondolataink és az érzelmeink befolyásolják, ezeket viszont ezer és ezer pókháló finomságú és kibogozhatatlan szál mozgatja a háttérben...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.