2016. január 8., péntek

KIDERÜLT, KI LEPLEZTE LE A DIGITÁLIS SELYEMUTAT

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.01.08.


2013 őszén zárta le az FBI a Silk Road nevű internetes oldalt, amly két éven keresztül online feketepiacként működött – többek között LSD, marihuána, más drogok és illegális dokumentumok is gazdát cseréltek az oldal segítségével, melynek indítója 2013 októberéig rejtve maradt a hatóságok elől. Az ügy felderítésében nagy szerepet játszott Gary L. Alford, aki internetes keresései segítségével vezette el a nyomozókat a gyanúsítotthoz, Ross W. Ulbrichthoz. Alford szerepére az ügyben egészen mostanáig nem derült fény.

A 2011-ben indult oldal az úgynevezett sötét weben működött, azaz láthatatlan volt a keresőszerverek számára, felhasználói teljes anonimitást élveztek és a fizetéseket sem lehetett lekövetni. Az oldal segítségével több ezer drogdíler és több, mint egymillió fogyasztó talált egymásra és kötött üzletet. Az oldal majdnem három éves működése igazi sikernek számított – a bitcoinos fizetések segítségével majdnem egymilliárd dollár értékben értékesítettek a különböző felhasználók.
 
A Silk Road létrehozásában és működtetésében a kulcsszerepet egy titokzatos figura, „Dread Pirate Roberts” játszotta, akinek személyét sem a felhasználók, sem a hatóságok nem tudták beazonosítani. DPR – akinek nevét a sikeres film és könyv, a The Princess Pride egyik karaktere adta – több regisztrált felhasználót is megbízott az áruk szállításával és kézbesítésével, az oldal működése során pedig jelentős vagyonra is szert tett a tranzakciók nyomán. Az amerikai hatóságok együttes erővel keresték az ismeretlen gyanúsítottat és kilétét, ám csak 2013 őszén akadtak a nyomára...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.