2016. január 27., szerda

KREATIVITÁS A SZERELEMBEN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: A nő 2x
2016.01.27.


Mindannyian – legalábbis többségünk – arra vágyunk, hogy a párunk elfogadjon, megértsen, támogasson, értékeljen nagyra és dicsérjen. Az eszünkkel persze tudjuk, hogy két felnőtt kapcsolata már nem feltétlen a feltétel nélküli elfogadásról szól, hanem egymás jóllétéért való kölcsönös felelősségvállalásról és gondoskodásról. Ugyanakkor, ha a fent említett nagyra értékelés helyett az alkalmatlanság érzését kell valakinek rendszeresen megélnie, az bizonyosan nem erősíti sem az önbizalmát, sem a párkapcsolattal való elégedettségét, ráadásul a problémamegoldás szempontjából igen gyakran hatástalan is. Ha a „százszor kértelek/megmondtam már” nem válik be, akkor keressünk új utakat, íme néhány ötlet:
  • Humor: a legjobb megoldás kapcsolati problémák kezelésére a humor. A humor levezeti a konfliktusból adódó feszültséget és műfajából adódóan más keretbe helyezi a problémát, ráadásul könnyen lehet, hogy mélyebb – kellemes – emléknyomokat hagy, ami elindíthatja a változást. Egy hétköznapi konfliktusra lefordítva mindezt: ha zavar, hogy a párod az ágy mellé hajítja le a zokniját (pedig már százszor megkérted, hogy..), akkor várd meg szó nélkül, amíg felhalmozódik egy adag és építs belőle egy kis dombot, majd tűzd a tetejére egy kis zászlóra írva, hogy „szeretlek”! Garantáltan érteni fogja a helyzetet!
  • Ajánlj alternatívákat: gyerekeknél is jól működik, de párkapcsolatban is gyakran beválik ez a kis trükk. Ha megkérdezed a gyermekedet, hogy szeretne-e gyümölcsöt enni, akkor 50% az esélye annak, hogy nemet mond. Ha azt kérdezed, hogy almát, vagy narancsot szeretne enni, akkor az esetek 90%-ban a kettő közül kiválasztja az egyiket. Ha a pároddal szeretnél közös programot, akkor ne azt kérdezd meg, hogy mit szeretne csinálni, vagy mikor, sokkal inkább, hogy a péntek, vagy a szombat este lenne jobb neki, esetleg, hogy moziba menne szívesebben, vagy kirándulni. Az esetek 90%-ban a kettő közül fog választani!
  • Ne nyúlj hozzá: és ezt most kizárólag a problémára értem! Ha egy helyzet állandó vita téma és konfliktusforrás, akkor néha már a megoldási kísérlet maga gerjeszti a problémát. Néha – meglepő módon – az is előidézhet változást, ha egyszerűen pár napra félreteszed a megoldási kísérleteket és a párkapcsolat más – pozitív – aspektusának erősítésére fordítod az energiádat.
  • Írj levelet: ha a megbeszélés rendre kudarcos, vagy túl nagyok az indulatok és a megoldás helyett vádaskodásba torkollik a megbeszélés, akkor kipróbálhatod a levél műfaját, ahol az azonnal replikázás lehetőségének hiánya időt ad a megfontolásra. Fontos, hogy egy probléma megoldását célzó levél valóban a megoldásról szóljon és erős hangsúlyt kapjon benne a pozitív érzések kifejezése, a bizalom a partnerben és annak éreztetése, hogy nagyra értékeled őt...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.