2016. január 2., szombat

MAGYARORSZÁGNAK 2016-BAN DÖNTENIE KELL AZ EMBEREK PÉNZÜGYEIRŐL

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.06.01.


Úgy látom, Magyarország újabb válaszúthoz érkezett, ami a gazdaságot és az emberek pénzügyeit érinti. Megkezdjük a legújabb pénzügyi ciklusunkat (már megint?) a hitellázzal, vagy megtartjuk a válság alatt kialakulni látszódó megtakarítási ciklust? Nagyon komoly döntés ez, hiszen a kormányzatnak lépnie kell: a jövőt áldozza be a jelen oltárán, vagy a jelent degradálja a jövő szebb képe miatt? Egyáltalán bármelyik 4 évente választott-4 éves ciklusokban gondolkodó kormányzat jogosult erről érdemben dönteni? Egyáltalán létezik olyan verzió, amikor a kormányzat eldobja 4 évenként frissülő társadalmi megkötéseit, és globálisan, hosszútávon gondolkodva akarja megteremteni a jóléti társadalom valódi alapjait? Ha ma megnézzük a világ bármelyik valóban jóléti társadalmát, akkor láthatjuk, hogy jelentős megtakarítással rendelkező középréteg nélkül nem fog menni. Tehát akkor megtakarítanunk kéne. Viszont sajnos nem ennyire egyértelmű a kérdés, ugyanis...

Magyarországnak jobban kell teljesítenie
 
A Fidesz kormányzat védjegyévé vált mára a "jobban teljesítés" társadalmi tukmálása. Az egész koncepció legfontosabb eleme, hogy minden pillanatban a kormányzatnak legyen valamilye, amiben jobban teljesít. Teljesen mindegy, hogy miben teljesítünk jobban (rezsicsökkentés, banki elszámoltatás, migráció kérdése, államhiány mértéke), csak legyen mindig valami. A valami pedig minden esetben pontosan elég arra, hogy eltompítsa az átlag embernek az agyát, elterelje a gondolatait és a rendszer önigazolja saját képtelen döntéseit (pl: vasárnapi boltbezárás, nemzeti dohányboltok, földbotrányok...stb). 
 
Ennek az éppen aktuális valaminek hihetetlen pénzéhsége van. Talán nagyobb, mint amennyit bármelyik párt el tudott volna lopni az elmúlt 26 évben. Finanszírozni kell saját magunkat, miközben fenn kell tartani a fejlődés látszatát. Ez azonban nagyon nehéz, hiszen a számokkal ellentétben Magyarország termelőképessége nem javult jelentősen. Az adóbevételek maximalizálva vannak (tovább már nem lehet emelni). Hitelt nem lehet felvenni, mivel az szembemenne az elmúlt évek kormányzati kommunikációjával. Újabb prémium állampapírok piaci kibocsájtása (magyarul a piactól felvenni drágán a hitelt) az öngyilkosság kategóriája lenne. A nyugdíjpénzek elfogytak, máshoz már nem nagyon lehet nyúlni (babakötvény? Lakástakarékpénztárak? Önkéntes nyugdíjpénztár? Önsegélyező pénztárak?).
 
Akkor mi a megoldás?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.