2016. január 1., péntek

NEM CSALÁDBARÁTOK, HANEM KÖZÉPOSZTÁLY- ÉS SZEGÉNYSÉGELLENESEK A 2016-OS VÁLTOZÁSOK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.01.01.


Lassan csordogálnak a számok arról, mit jelentenek a kormány új intézkedései, a családbarát támogatási rendszerek, a minimálbérmelés, az SZJA-csökkentés, kinek jut pluszjövedelem, és megint azt láthatjuk, hogy a kormány azokat támogatja, akiknek e nélkül is biztosított a megélhetésük, akik pedig rászorulnának, azok alig kapnak valamit. Ez főleg annak fényében érdekes, hogy a Fidesz saját magáról azt állítja, a népességcsökkenés ellen küzd. Pedig családi kedvezményei igazából csak pár tíz-, maximum százezer embernek nyújtanak valódi segítséget.

Szja csökkentés

Január elsejétől 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó. Csakhogy a személyi jövedelemadó csökkentésével a Fidesz szokása szerint annak oszt vissza többet a közösből, aki így is jobban keres. Nem nehéz kiszámolni: aki 120 ezer forintot keres, annak ez havi 1200, míg aki 600 ezer forintot keres, annak havi 6000 forint kedvezményt  jelent (vagyis az előbbi ötszörösét!). Ugyanígy: az általános, sáv nélküli nyugdíjemelés megint csak nem a kisnyugdíjasoknak fog segíteni.

Az 1,6%-os nyugdíjemelés a 60 ezer forintból élő kisnyugdíjasnak havi 900 forintot, míg a 300 ezres nyugdíjból élő nyugdíjasnak havi 4500 forintot fog jelenteni. Vajon melyiküknek van rá nagyobb szüksége, kinek múlik ezen az összegen a fűtésszámlája, és kinek csupán pluszjövedelem?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.