2016. január 23., szombat

NEM JÓ, HA A HATALOMNAK ÍZLÉSE VAN

NÉPSZAVA ONLINE -  SZOMBATI RANDEVÚ
Szerző: Réz András
2016.01.23.


Lehet, hogy újra kellene gondolnunk a művészethez való viszonyunkat - állítja Réz András. Mert a közpénzekből kifizetett, egy tömbbe szorított fősodor mellett az emberi méltóságunkat, identitásunkat fizetjük meg azzal, hogy a kiszorult, kiszorított művészek, színészek, zenészek, képzőművészek alkotásait, produkcióit vesszük meg. A filmesztéta szerint ha az identitásunkat építjük, az bizony pénzbe kerül. Úgy véli, nem jó, ha a hatalomnak ízlése van és ha vannak "mieink" és "övéik". Ebből ugyanis nehezen lesz művészeti pezsgés.

- A '70-es években sikeres filmklubot vezetett. Nincs nosztalgiája az akkori szép idők után?
- Nincs. Ma is vezetek filmklubot. Elismerem, először voltak kétségeim, hogy lesz-e elegendő érdeklődő, aztán a Müpamozi mégis megtelt.

- Legutóbb mi szerepelt az étlapon?
- Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőrre emlékeztünk. Ott volt Káel Csaba a Müpa feje, aztán Vajna András, vagyis Andy Vajna személyesen és érzelmesen emlékezett Zsigmond Vilmosra. Beszélt róla Romwalter Richárd, a híres fővilágosító és Koltai "Sutyi" Lajos, a nem kevésbé híres és tehetséges operatőr. Azután megnéztük Az eastwicki boszorkányokat, és este tizenegyig beszélgettünk...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.