2016. január 20., szerda

NEM A MENEKÜLTKÉRDÉS DÖNTI EL A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁST

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON
Szerző: Reiner Roland
2016.01.20.


Mi az a két legfontosabb probléma, amelyekkel ma Magyarország szembenéz?

Bár a kormány gőzerővel dolgozik azon, hogy minden a menekültkérdésről szóljon, a következő két és fél év legfontosabb kérdése – és a 2018-as választás tétje – sokkal inkább a megélhetés és a szegénység körül forog majd.
Megállás nélkül zajlik a menekültellenes kampány Magyarországon, miközben a menedékkérők száma – elsősorban a hideg, téli hónapokban köszönhetően – számottevően visszaesett. Míg a nyár eleji kampány fókuszában elsősorban anyagi jellegű érzésekre játszott rá a kormány („elveszik a munkát”), az őszi aláírásgyűjtés, majd a decemberben indult kampány az emberek biztonságérzetére apellál és a menekülteket a terroristákkal mossa össze – így „érvelve” a befogadási kvóta ellen.
Ma már látszik az is, hogy ez a kampány részben a legújabb alkotmánymódosításnak ágyazott meg: az Orbán-kormány éppen a terrorveszélyre való hivatkozással akarja úgy átírni az alaptörvényt, hogy bizonyos, nem túl alaposan definiált körülményekre hivatkozva terrorveszélyhelyzetet hirdethessen ki, mely átmeneti jelleggel rendeleti kormányzást tenne lehetővé – ami számtalan jogállami kételyt vet fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.