2016. január 10., vasárnap

NYUGTALANÍTÓ JOGÉRTELMEZÉS A HATÓSÁGOKNÁL

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Jovánovics Eszter
2016.01.09.


Büntetőjogi szempontból igen nehezen értelmezhető eklektikus határozattal utasította el a BRFK azt a feljelentésünket, amelyet a facebook-on menekültekkel szemben szerveződő „vadászat” miatt tettünk. Az ügyészség pedig egyetért a rendőrséggel, ezért az ügy jogilag lezárult.

Gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt tettünk feljelentést 2015 július végén, mert a Facebook-on menekültek elleni “vadászat” szerveződött augusztus 19-ére. A feljelentésünket megelőző hetekben Magyarországon példátlanul nőtt a menekültekkel szembeni, előítélet indítékkal elkövetett incidensek, bűncselekmények száma.
 
A közösségi oldalon július 21-én egy FB felhasználó „Ki lenne benne egy kis vadászatban? Ha valaki igen, írjon!” felhívása alapján menekültekkel szembeni csoportos bűncselekmény tervezése zajlott. A felhívásra legalább tíz személy reagált, a kommentek alapján egyértelművé vált, hogy azt tervezték, hogy augusztus 19-én 8:40 és 9:00 között találkoznak a budapesti Szabadság téren azzal a céllal, hogy onnan „pályaudvarlátogatás”, „parknézegetés”, illetve „parktisztítás” címszó alatt menekültekkel szemben bűncselekményeket kövessenek el. Egy másik felhasználó név alatt valaki egyenesen azt kommentálta, hogy „Navégre megyünk és kinyírunk párat! Viszem az arzenált meg pár géppuskást...” , illetve később: „Kezdem a fegyverkezést!!!”. A felhívást megtevő főszervező utóbb hozzátte, hogy „Senki ne hozzon fegyvert, azért ülni szerintem senki nem akar. Majd rögtönzünk J” illetve: „Zsolt nyugi ez csak egyelőre annyi lesz, hogy tudják azt hogy innen minél hamarabb menjenek el és vissza ne jöjjenek! Ha ez nem elég jön másodjára a fegyveres bevetés! 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.